CSA a început examinarea şefilor din asigurări

Autor: Angela Placinta 20.09.2010

Comisia de Supraveghere a Asigu­rărilor (CSA) a început verificarea cunoştinţelor tehnice ale managerilor companiilor de asigurări, după modelul aplicat de BNR bancherilor, începând de anul trecut.
Potrivit unor informaţii, CSA ar fi decis să facă aceste verificări după ce a constatat că există manageri străini care nu cunosc legislaţia locală, norma care prevede introducerea acestor examene fiind publicată în luna iulie. Recent, Comisia a retras autorizaţiile acordate preşedintelui Aviva Asigu­rări şi unui administrator, după ce a descoperit câteva zeci de nereguli în urma unui control.
Până acum câţiva şefi din asigurări au răspuns întrebărilor specialiştilor CSA, care vor să verifice dacă aceştia ştiu legislaţia asigurărilor şi elementele tehnice despre această industrie. Printre cele mai sonore nume de manageri care au trecut pe la CSA pentru "examen" este cel al lui Rangam Bir, noul şef al Allianz-Ţiriac, care l-a înlocuit pe Cristian Constantinescu în luna mai a acestui an.
"Deocamdată, au fost la examinare cei care au fost recent numiţi în funcţii, dar urmează să vină şi ceilalţi manageri. Dacă până acum la numirea în funcţie ma­na­gerii se prezentau doar la un interviu formal, acum putem spune că e vorba de o examinare", a declarat pentru ZF Albin Biro, membru în consiliul CSA. Managerii examinaţi până acum au avut rezultate pozitive. Având în vedere faptul că pe piaţa locală activează peste 40 de companii de asigurări, rezultă că CSA trebuie să examineze câteva sute de manageri. Pentru a face o comparaţie, BNR a examinat anul trecut 200 de manageri din bănci pentru autorizarea pe funcţie, din care 44 au "picat".
Comisia de Supraveghere a Asigu­rărilor (CSA) a început examinarea şefilor companiilor de asigurări, conform unei norme publicate în această vară, pentru a verifica nivelul cunoş­tinţelor tehnice ale acestora, la fel cum face şi BNR de anul trecut cu bancherii.
Câţiva manageri de companii de asigurări au trecut deja prin faţa unei comisii de specialişti ai CSA pentru a răspunde la întrebări legate de legislaţie şi alte aspecte tehnice ale asigurărilor. Dintre aceştia, cel mai sonor nume este cel al lui Rangam Bir, noul CEO al Allianz-Ţiriac, care l-a înlocuit pe Cristian Constantinescu în primăvara acestui an.
"Deocamdată, au fost la examinare cei care au fost recent numiţi în funcţii, dar urmează să vină şi ceilalţi manageri. Dacă până acum la numirea în funcţie managerii se prezentau doar la un interviu formal, acum putem spune că e vorba de o examinare", a declarat pentru ZF Albin Biro, membru în consiliul CSA.

Potrivit unor informaţii din piaţă, CSA ar fi început aceste examinări după ce a descoperit după controale inopinate că unii manageri străini din companiile de asigurări nu cunosc foarte bine legislaţia locală. La începutul lunii august Comisia a retras autorizaţiile acordate preşedintelui Aviva şi unui administrator, după ce a descoperit câteva zeci de nereguli în urma unui control. Potrivit unui ordin publicat de CSA în luna iulie, persoanele semnificative din companiile de asigurări urmează să fie evaluate de o comisie a supraveghetorului pieţei. În categoria "persoane semnificative" intră membrii CA/consiliului director, ai consiliului de supraveghere, conducerea executivă, actuarul, directorii diviziilor de asigurări de viaţă şi de asigurări generale şi persoanele numite în funcţii specifice domeniului asigurărilor, potrivit legislaţiei în vigoare.

Managerii examinaţi până acum au avut rezultate pozitive. Având în vedere faptul că pe piaţa locală activează peste 40 de companii de asigurări, rezultă că CSA trebuie să examineze câteva sute de manageri. Pentru a face o com­paraţie, BNR a examinat anul trecut 200 de manageri din bănci pentru autorizarea pe funcţie, din care 44 au "picat". "Cred că este mult mai important pentru un manager să fie manager decât asigurător. Un manager trebuie să fie specialist în dezvoltarea companiei, în dezvoltarea oamenilor, mai puţin în linia de producţie tehnică. Există un nivel de cunoştinţe tehnice despre asigurări pe care trebuie să le aibă obligatoriu un manager de companie, dar dincolo de acest lucru, cel mai important este să fie un bun administrator", consideră un director din asigurări, care nu a dorit să îşi facă public numele.

În acest caz, însă, este nevoie de o echipă de tehnicieni foarte buni în spatele managerului respectiv. De altfel, în ultimul său interviu acordat ZF înainte de retragerea din funcţia de director general al Allianz-Ţiriac, Cris­tian Constan­tinescu spunea că este timpul pentru Allianz-Ţiriac să treacă la modelul managerului vestic, care este mai mult administrator decât tehnician.
"Este total diferit ma­nagerul din Vest faţă de cel din Ro­mâ­nia. În Vest, managerul nu trebuie să ştie în detalii clauzele contractului de asigurare şi nici să ştie asigurări la nivel tehnic, ci trebuie să ia decizii. Dar principala condiţie este să ai cel puţin două niveluri de tehnicieni. Managerul trebuie să fie în poziţia în care să i se prezinte un raport, două-trei opţiuni cu argumente pro şi contra, iar el să decidă dacă merge pe opţiunea unu, doi sau trei", spunea în luna aprilie a acestui an Constantinescu, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri din piaţă, care şi-a construit de-a lungul timpului o imagine de tehnician.