Cele 100 de turbine ale CEZ încep să facă bani: primele certificate verzi intră în conturile cehilor

Autor: Roxana Petrescu 21.09.2010

Cehii de la grupul energetic CEZ, care intenţionează să construiască în două localităţi dobrogene cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, spun că au început să primească certificatele verzi pentru energia produsă de cele aproape 100 de turbine eoliene funcţionale de la Fântânele.

Certificatele verzi reprezintă magnetul principal care-i atrage pe investitori în domeniul energiilor regenerabile fără de care amortizarea investiţiilor în acest domeniu ar fi foarte dificilă din cauza costurilor mari pe care le presupun. În România, pentru fiecare MWh de energie produs din surse regenerabile se alocă un anumit număr de certificate verzi în funcţie de sursă: eolian, biomasă, solar. Mai departe, fiecare furnizor de energie electrică, aşa cum este Electrica de exemplu, trebuie să aibă în coşul pe care îl livrează consumatorilor un anumit procent de energie verde. Furnizorii fac dovada acestei procent de energie regenrabilă prin numărul de certificate verzi pe care îl cumpără de la producătorii de profil. Preţul maxim al unui certificat este de 55 de euro.

Cum arată pădurea de eoliene plantată de CEZ la Fântânele

"Parcul eolian CEZ a început deja să genereze energie cu cele aproape o sută de turbine conectate. Ca urmare a punerii în funcţiune a primei etape a parcului eolian, grupul CEZ a obţinut şi licenţa de producţie pentru instalaţiile de la Fântânele. Am realizat o etapă foarte importantă a proiectului. Prin Parcul de la Fântânele, grupul CEZ livrează deja energie în sistemul naţional. Certificatele verzi emise către parcul eolian vor spori considerabil lichiditatea pe piaţa care va deveni astfel mult mai activă", a declarat Ondrej Safar, project managerul parcului eolian CEZ.

Parcul pe care cehii vor să-l construiască în Dobrogea prevede montarea a 600 de MW, echivalentul a 240 de turbine eoliene în două comune Cogealac şi Fântânele. Dacă la Fântânele lucrările sunt foarte avansate, la Cogealac proiectul este blocat din cauza mai multor probleme cu autorităţile locale.