Ce puteţi face dacă aţi semnat actul adiţional "în condiţiile băncii" sau daca nu aţi primit nici acum notificarea

Ziarul Financiar 21.09.2010

Dacă aţi semnat actul aditional şi aţi acceptat condiţiile băncii, care nu respectă ordonanţa 50, adică aveţi un comision de administrare mai mare întrucât a înghiţit o parte sau în totalitate comisionul de risc şi aveţi orice fel de alte clauze care încalcă ordonanţa în cauză, puteţi fi norocos în sensul că încă se mai poate face ceva, scrie înCont.ro.

Mai departe, daca nu aţi primit nici acum notificarea privind actul adiţional de la bancă, nu vă speriaţi pentru că nicio instituţie de credit din ţară nu va putea transforma acest lucru în "acceptare tacită". Singurul caz în care nu se mai poate face mare lucru e acela în care aţi semnat deja şi aţi acceptat transformarea dobanzii fixe în dobândă variabilă.

"Orice clauză din actul adiţional care nu respectă ordonanţa 50 va fi considerată nulă de drept. Dacă clientul respectiv va face o reclamaţie la bancă şi una la ANPC în care va spune că, deşi a semnat actul, anumite prevederi sunt ilegale şi nu respectă ordonanţa, autoritatea poate merge până în pânzele albe ca să obţină anularea actului respectiv", au declarat pentru incont.ro oficialii ANPC.

"Consumatorii care au semnat actele adiţionale beneficiază strict de prevederile favorabile lor din OUG 50, pe care banca este obligată să le implementeze în contracte. Daca implementarea nu convine consumatorilor, căile de atac rămân deschise pe perioadă nedeterminată", au adăugat aceştia. Mai multe despre cum puteţi lupta cu băncile pe terenul ordonanţei 50 citiţi pe www.incont.ro.