Stiglitz: Eforturile de reducere a deficitelor bugetare afectează revenirea economică a Europei

Autor: Adrian Voicu 21.09.2010

Laureat al premiului Nobel, economistul Joseph Stiglitz a declarat că eforturile guvernelor din Europa de a reduce deficitele bugetare ameninţă să submineze revenirea economică a regiunii şi să afecteze încrederea investitorilor, scrie Bloomberg.

"Dacă Europa va continua pe aceeaşi cale, adică măsurile de austeritate, rezultatul va fi o încetinire a creşterii, ceea ce va echivala cu scăderea veniturilor obţinute din taxe", a declarat Joseph Stiglitz pentru Bloomberg News. Când toate aceste lucruri se vor întâmpla, "pieţele vor reacţiona. Abordarea măsurilor de austeritate măreşte riscul de dezamăgire a pieţei".

Uniunea Europeană a estimat săptămâna trecută o expansiune a zonei euro mai "moderată" pentru a doua jumătate a anului, majoritatea guvernelor alegând să mărească taxele şi să reducă cheltuielile.

Creşterea economică ar putea încetini la 0,5% în trimestrul trei înainte de a coborî la 0,3% în ultimul trimestru, a anunţat Comisia Europeană la 13 septembrie. Revenirea economică va fi încă una "ragilă", pieţele financiare revenindu-şi doar "parţial", după ce în mai liderii UE au fost nevoiţi să anunţe stabilirea unui pachet de salvare a economiei Greciei, pentru a opri extinderea crizei economice la celelalte ţări din zona euro.