5.000 de euro net pe lună, salariul lui Dan Matei Agathon ca purtător de cuvânt la Conpirom

Autor: Adelina Mihai 21.09.2010

Venitul net pe care îl încasa Dan Matei Agathon, fost secretar general şi purtător de cuvânt al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), era de 60.000 de euro net pe an, comparabil cu cel al unui executiv aflat în managementul unei companii multinaţionale, potrivit lui Vasile Turcu, actualul preşedinte al CONPIROM. Din luna aprilie a acestui an, Agathon a fost numit purtător de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), un patronat concurent al CONPIROM.

"Îi dădeam 3.500 de euro net şi 1.500 de euro bonus de la mine. Îl plăteam bine ca să fie purtător de cuvânt, să întărească imaginea executivului, chiar eu i-am făcut legăturile cu presa, pentru că nu cunoştea pe nimeni", a spus Turcu în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Ugir 1903 şi CONPIROM.

Dan Matei Agathon a fost ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 - 1996 şi 2000- 2003. Legăturile sale în sfera patronală însă au început încă de la începutul anilor '90, când a fost subsecretar de stat şi împuternicit special al Guvernului în relaţiile cu sindicatele şi patronatul.

Salariul încasat de Agathon este comparabil cu cel al unui director de fabrică din Bucureşti sau al unui executiv pe poziţia de CFO în cadrul unei multinaţionale de pe piaţa locală, potrivit informaţiilor de la firmele de executive search.