Austriecii închid fabrica de zahăr de la Buzău timp de 4 luni

Autor: Diana Tudor Stoica 21.09.2010

Agrana România, cel mai mare producător local de zahăr, va opri timp de patru luni producţia fabricii de la Buzău, una dintre cele mai mari unităţi locale de producţie a zahărului, începând cu luna octombrie a acestui an.



Această decizie va afecta 133 de angajaţi care vor fi trimişi în şomaj tehnic în această perioadă, potrivit datelor comunicate de companie.
Reprezentanţii Agrana România apelează la această măsură de reducere a costurilor pentru a doua oară pe parcursul acestui an, după ce a mai trimis în şomaj tehnic 144 de angajaţi în primăvară. Filiala locală a grupului austriac Agrana Zucker mai deţine o fabrică de procesare a zahărului la Roman, dar pentru această unitate nu s-au luat decizii similare până în prezent.
"Speram să nu fim nevoiţi să luăm această decizie din nou. Aceasta este ultima măsură la care apelăm pentru reducerea costurilor deoarece planurile companiei nu s-au concretizat anul acesta aşa cum am dorit", a declarat Emilian Dobrescu, reprezentantul general al companiei, cu afaceri de peste 140 mil. euro în 2009.

La începutul acestei luni, Dobrescu explica pentru Ziarul Financiar că accesul la zahăr brut pentru România şi Bulgaria a fost limitat începând cu anul 2009, motiv pentru care în lipsa cantităţilor necesare de zahăr destinat rafinării, Agrana a fost nevoită să oprească temporar producţia. Iniţial, aceasta trebuia să fie oprită timp de patru luni, începând cu luna martie a acestui an, însă angajaţii au fost rechemaţi mai devreme la muncă pe fondul creşterii cantităţilor procesate pentru alte companii din afara ţării.
Săptămâna aceasta însă, reprezentanţii companiei au decis ca angajaţii să intre în şomaj tehnic din 18 octombrie până în 28 februarie. Hotărârea va fi ratificată de acţionarii companiei în data de 25 octom­brie, urmând ca la aceeaşi dată să fie revocat din funcţie şi directorul sucursalei, Brigitte Auernigg. Aceasta va fi înlocuită de Alin-Cezar Pantelimon.
Dobrescu nu a dorit să comenteze această decizie a companiei, motivele nefiind menţionate nici în comunicat.

Grupul austriac Agrana deţine în România companiile Agrana România (care produce zahăr la fabricile din Buzău şi Neamţ), AGFD Ţăndărei (producţie de amidon în judeţul Ialomiţa) şi Agrana Juice România Vaslui (suc de fructe). Anul acesta grupul austriac a mai înfiinţat însă companiile Agrana Buzău, Agrana Ţăndărei, în judeţul Ialomiţa (cu activitate în producţia de zahăr) şi Agrana Agro, în judeţul Neamţ (având ca obiectiv cultivarea plantelor).
Producătorul de zahăr a avut anul trecut afaceri de 144,4 mil. euro, în creştere cu 1,6% în lei şi în scădere cu peste 11% în euro. În acelaşi timp, Agrana a raportat o pierdere netă de 1,7 mil. lei (circa 400.000 euro), faţă de un profit de 15,7 mil. lei (4,2 mil. euro) cu un an în urmă, potrivit datelor companiei.
Principalii competitori ai Agrana într-o piaţă estimată la peste 350 milioane de euro sunt companiile Lemarco, Zahărul Oradea şi Zahărul Corabia.
Niciunul dintre competitorii Agrana nu a apelat la oprirea temporară a producţiei în cursul acestui an.