Deutsche Bank: România va avea cel mai prost rezultat economic după Grecia anul acesta

Autor: Voican Razvan 21.09.2010

BNR nu va reduce dobânda-cheie la lei pentru a stimula reluarea creşterii economice, de teama impactului inflaţionist al majorării TVA în iulie, iar România rămâne anul acesta cu cea mai proastă perspectivă din Europa cu excepţia Greciei, anticipează analiştii Deutsche Bank, cea mai puternică bancă germană.



Un raport recent afirmă că România se confruntă cu perspectiva înrăutăţirii datelor economice din cauza măsurilor de austeritate fiscală introduse în iulie, în timp ce în majoritatea ţărilor din regiune se vede o revenire moderată după criză.
De asemenea, analiştii germani apreciază că ameninţarea unei noi moţiuni de cenzură în Parlament şi recenta demitere a 6 dintre cei 12 membri ai guvernului nu ajută la creşterea încrederii investitorilor. Mai mult, ei cred că guvernul Boc ar putea să nu supravieţuiască unei noi moţiuni, iar alegerile anticipate nu pot fi excluse.
În acest context, Deutsche Bank a înrăutăţit prognoza de recesiune pentru anul acesta de la -0,5% la -1,5% din PIB, în timp ce pentru 2011 anticipează o creştere de 2,5%, faţă de estimarea anterioară de 3,8%.

"Având în vedere măsurile suplimentare de austeritate fiscală introduse în iulie, este improbabil ca România să înregistreze măcar «creştere zero» în trimestrul al treilea. Luăm în calcul o uşoară recădere în recesiune în T3 şi o revenire mică pe creştere în T4, ceea ce conduce la o scădere anuală a PIB de 1,5%", apreciază analiştii grupului german. Ei cred că singurul motor de creştere va rămâne cererea externă, însă aceasta nu va putea genera vreun salt neaşteptat, astfel că prognozele ar putea fi revizuite din nou în sens negativ. În afară de Grecia şi România, doar Irlanda şi Spania vor mai fi în recesiune anul acesta.
Consiliul de Administraţie al BNR se reuneşte peste o săptămână, pe 29 septembrie, pentru a discuta nivelul dobânzii-cheie şi ceilalţi parametri de politică monetară, însă majoritatea analiştilor locali estimează că dobânda va îngheţa la 6,25% cel puţin până la sfârşitul anului.
Radu Crăciun, director de investiţii al Eureko Pensii şi analist economic cu experienţă, pledează însă de mai multe luni pentru asumarea de către BNR a unui rol în relansarea economică prin reducerea dobânzii. El consideră că datele privind inflaţia pe iulie şi august şi comportamentul firmelor care nu îşi mai permit creşteri de preţuri discreţionare nu justifică actualul nivel al dobânzii.

"Ce sens mai are ca acum după 2 ani de recesiune şi de prăbuşire a consumului să rămânem cu piciorul pe frână? Chiar mai există presiuni inflaţioniste acum? În luna august saltul inflaţiei datorat creşterii TVA-ului a fost sub aşteptări. Ni s-a spus că aceasta se datorează faptului că va exista un efect de rundă a doua care se va manifesta în august. În august inflaţia a fost de 0,23%. Deci despre ce presiuni inflaţioniste vorbim?" El consideră că în contextul în care peste tot în Europa, şi nu numai, vedem o unire a politicilor fiscale şi monetare în scopul scoaterii economiilor naţionale din recesiune, România are şansa unei reveniri doar într-un "picior" (al politicii fiscale) fără ca şi politica monetară să îşi asume acest rol.
Şi Deutsche Bank crede că dezinflaţia se va relua pe seama puterii de cumpărare scăzute - în condiţiile în care creşterea reală a salariilor va rămâne negativă sau mică - şi a şomajului în creştere.
Dobânda BNR a îngheţat la 6,25% de la începutul lunii mai, constituind un minim record.