Obama îşi pierde principalul consilier economic

Ziarul Financiar 22.09.2010

Larry Summers, cel mai important consilier pe proble­me economice al preşedintelui american Barack Obama, va pă­răsi administraţia la sfârşitul acestui an, scrie BBC News.
Sub conducerea lui Summers, Consiliul Economic Naţio­nal a fost principalul decident al guvernului pe probleme de po­litică economică. Preşedintele american l-a lăudat pe Sum­mers pentru "experienţă, excelenţă şi luciditate într-un moment foarte dificil" pentru Statele Unite.
"Întotdeauna îi voi fi recunoscător că într-un moment foar­te dificil pentru ţară, un om cu sclipirea intelectuală a lui Larry, cu experienţa şi cu judecata lui, a fost dispus să accepte solicitarea şi să conducă echipa noastră de economişti", a spus Obama.
Plecarea lui Summers din echipa lui Obama va fi mai mult decât o lovitură de imagine. Obama va avea o misiune dificilă în a-i găsi un înlocuitor.
Preşedintele american va căuta un nou înlocuitor pe mai multe fronturi, potrivit unor surse apropiate. Oficialii administraţiei dezbat dacă ar trebui să recruteze un executiv al marilor companii pentru a-şi aduce aproape mediul de busi­ness, care nu a fost întotdeauna un aliat al autorităţilor. Ei ana­lizea­ză şi posibilitatea numirii unei femei, pentru a echi­libra echipa economică dominată de bărbaţi.
Summers a decis să se întoarcă în cadrul universităţii Harvard, al cărei preşedinte a fost în perioada 2001-2006.
Această demisie este ultima dintr-un şir mai lung ce îi cu­prin­de şi pe Peter Orszag, fostul director al Comisiei de Buget, şi pe Christina Romer, care a ocupat poziţia de preşe­dinte al Con­siliului de Consilieri Economici până la începutul acestei luni.
Toate aceste plecări au loc într-o perioadă dificilă pentru economia americană, care începe să îşi revină din cea mai dificilă criză de după Marea Criză din anii '30.