De ce cresc acţiunile Socep Constanţa?

Autor: Adrian Cojocar 22.09.2010

Titlurile operatorului portuar Socep Constanţa (SOCP) au înregistrat cea mai bună evo­luţie de pe Bursă în acest an, cu o creştere de 128%, după ce în ultima săptămână au câş­tigat circa 50%. Creşterile au avut loc pe fon­dul, unor rulaje ceva mai ridicate decât de obi­cei, dar nu deosebite, în două şedinţe trans­fe­rându-se în piaţă circa 2,1 milioane de titluri Socep, reprezentând 0,61% din capitalul social.

"Nu există evenimente deosebite în viaţa so­cietăţii. Şi pe mine mă surprinde creşterea ac­ţiunilor Socep. N-au fost încheiate contracte noi, pe segmentul de containere realizăm 10% din cât făceam în anul 2008, iar pe mărfuri ge­ne­rale este o uşoară îmbunătăţire faţă de anul trecut", a declarat Daniel Linteş, directorul general al Socep Constanţa.
El explică prăbuşirea traficului pe segmen­tul de containere prin faptul că se realiza tran­zit în Rusia şi Ucraina cu nave care se des­căr­cau în portul din Constanţa pentru că nu exista ca­pacitate de depozitare acolo. Între timp, atât ruşii, cât şi ucrainenii şi-au construit porturi de containere, potrivit directorului Socep, astfel că traficul a scăzut cu 50-60% numai din această cauză.

"Este posibil ca piaţa să considere o ca­pitalizare corectă a companiei una apropiată de activul net, având în vedere interesul pentru so­cietate demonstrat de oferta anterioară de pre­luare şi îmbunătăţirea uşoară a situaţiei fi­nan­ciare din primul semestru. Având în vedere vo­latilitatea mică a Bursei în ultima perioadă, o acţiune pe creştere puternică atrage un anu­mit segment de speculatori", spune Andrei Petrescu, analist la casa de brokeraj Prime Transaction.
Titlurile Socep au crescut pe parcursul zilei de ieri cu 14,6% şi au rămas fără vânzători, creş­tere în urma căreia capitalizarea compa­niei a ajuns la 133 mil. lei (31,3 mil. euro), nivel mai ridicat decât valoarea contabilă a firmei, care era la 30 iunie de circa 90 mil. lei (21,2 mil. euro).
Prima creştere mai importantă înregistrată de acţiunile Socep a avut loc în perioada mar­tie-aprilie, când oamenii de afaceri Niculae şi Ion Duşu, proprietarii Celco Constanţa, au depăşit pragul de control de 33% din acţiunile Socep şi au derulat o ofertă de preluare a companiei la un preţ de 0,15 lei/titlu. În piaţă titlurile operatorului depăşeau acest nivel, astfel că oferta nu a avut succes.

La începutul lunii august, imediat după ce Socep şi-a anunţat rezultatele aferente pri­mu­lui semestru din acest an, în piaţă s-a transferat un pachet de 3,4% din capitalul societăţii la un preţ mediu de 0,183 lei/acţiune. Între timp, preţul a urcat la 0,33 lei/acţiune.
Socep a înregistrat în primele şase luni o ci­fră de afaceri de 19,2 mil. lei (4,6 mil. euro), în scădere cu 11%, însă şi-a majorat profitul net de circa nouă ori, la 626.000 de lei (150.000 de euro).