Misiune imposibilă: Un român trebuie să economisească 3.700 euro/an pentru pensie

Autor: Angela Placinta 22.09.2010

Un român ar trebui să economisească în medie 3.700 de euro pe an, adică peste 300 de euro pe lună, pentru a avea o pensie decentă, care să se apropie de 70-90% din ultimul său salariu, arată un studiu realizat de asigurătorul Aviva şi compania de consultanţă Deloitte, la nivel european.
Suma care trebuie economisită pe lună se apropie de echivalentul unui salariu mediu pe economie, ceea ce arată că pentru majoritatea românilor obţinerea unui venit decent după pensionare este o misiune imposibilă.

Potrivit studiului, în România există un deficit de economisire pentru pensie de 40,2 mld. euro, această sumă reprezentând di­ferenţa dintre veniturile de care ar avea nevoie salariaţii după pensionare şi cele pe care, de fapt, le vor avea la nivelul de economisire actual.
Deficitul este calculat pentru cei care se vor pensiona în perioada 2011-2051, numărul persoanelor fiind estimat la 11 milioane.
Studiul a luat în calcul numai sumele pe care le vor primi românii din pensia de stat şi de la pilonul II de pen­sii (cele administrate privat), fără a lua în considerare faptul că unii mai economisesc prin depozite bancare, asigurări de via­ţă sau fac investiţii pe termen lung în proprietăţi sau alte tipuri de active, astfel încât deficitul pensiilor ar putea fi de fapt mai mic.
"Pentru cei care acum au 50 ani şi se vor pensiona în următorii 15 de ani, suma necesară de economisit se ridică la 4.800 euro pe an, pentru că au mai puţini ani la dispoziţie pentru a acumula pentru perioda de după pensionare", a declarat Mihai Popescu, directorul general al Aviva România. Pentru a face o comparaţie, în Polonia deficitul de economisire pentru pensie este de 68,8 mld. euro.

Ceva mai bine stau Cehia şi Ungaria, unde deficitul este de 25,3 miliarde de euro, respectiv 9,5 mld. euro.
Un polonez care se pensionează în următorii trei ani trebuie să economisească anual 3.400 de euro, iar un salariat din Ungaria - 1.900 de euro. Cel mai mult din regiune trebuie să pună deoparte cehii: în medie 4.600 de euro pe an.
Printre soluţiile de reducere a deficitului de pensii recomandate de Aviva se numără creşterea semnificativă a vârstei de pensionare, un proiect de lege care prevede majorarea vârstei la 65 de ani fiind adoptat deja de Camera Deputaţilor săptămâna trecută.