De ce vând companiile aeriene şi agenţiile de turism în euro?

Ziarul Financiar 22.09.2010

Românii plătesc în euro şi vacanţele în străinătate, biletele de avion şi serviciile de cazare la unele hoteluri. Mircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours, a declarat că vacanţele în afara României se vând în euro pentru că este permis de lege, iar BNR le dă agenţiilor dreptul să încaseze euro.

"Avem preţuri în euro doar pentru vacanţele în străinătate pentru care avem şi cheltuieli în euro. În primul rând trebuie să cumpărăm biletele de avion în euro în loc de lei şi trebuie să plătim tot în euro camerele pe care le rezervăm în hotelurile din străinătate", a declarat Mircea Vladu, adăugând că vacanţele se vând la cursul lei-euro stabilit de BNR în ziua respectivă. România este singura ţară care nu a adoptat moneda europeană şi în care se vând totuşi produse şi servicii turistice în euro. "Agenţiile de turism au insistat şi au cerut companiei naţionale aeriene Tarom să vândă bilete în lei, însă reglementările din România îi permit să vândă în moneda europeană pentru a evita variaţiile de curs. În Ungaria sau Cehia, companiile aeriene sunt obligate să vândă bilete în moneda naţională", a susţinut Vladu.

Compania naţională aeriană Tarom, dar şi celelalte companii ce operează pe piaţa românească au preţuri în euro la toate biletele de avion. "Moneda în care se exprimă tarifele în transportul aerian de pasageri se aprobă în cadrul IATA (Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian), în baza unei analize complexe a stabilităţii monedei locale şi prin votul unanim al companiilor membre, concretizat într-o rezoluţie de implementare", au declarat oficialii Tarom, care a avut anul trecut cheltuieli de circa 318 milioane de euro. Ei au mai precizat că Tarom vinde bilete de avion la cursul Băncii Naţionale a României. Şi oficialii Air France-KLM spun că preţurile afişate pe site-ul de rezervări pentru biletele de avion cu plecare din România sunt fixate în euro, în timp ce în Ungaria preţurile sunt afişate în forinţi. "Biletele de avion Air France KLM sunt vândute în proporţie de 85% prin intermediul agenţiilor acreditate IATA, care vând bilete atât în valută liber convertibilă, cât şi în RON. Pentru vânzările realizate în birourile proprii, clienţii pot opta pentru plata în euro sau ron, în ultimul caz solicitându-se plata prin transfer bancar", a declarat Emanuela Ghyka, marketing & communication manager al Air France-KLM.
Mirabela Tiron