“Arca lui Noe“ acostează la Veneţia

Autor: Lucian Vasilescu 22.09.2010

John Malkovich în rolul lui Casanova

Celebrul actor american John Malkovich (foto 1) va interpreta rolul lui Casanova în "The Giacomo Variations" pe scena teatrului Ronacher din Viena. Premiera spectacolului este programată pentru data de 5 ianuarie 2011. Malkovich o va avea ca parteneră de scenă pe Ingeborga Dapkunaite, cunoscută printre altele din filmul "Şapte ani în Tibet". Spectacolul este conceput ca o combinaţie între teatru şi operă. Partea muzicală a rolului jucat de Malkovich va fi preluată de baritonul austriac Florian Boesch, iar cea a rolului jucat de Dapkunaite de soprana Eva Liebau. Cei doi solişti de operă vor interpreta lucrări de Mozart şi Lorenzo Da Ponte, trecerea dintre operele celor doi compozitori fiind realizată prin partituri noi, semnate de Bernhard Lang.
Malkovich va interpreta un Casanova ajuns la bătrâneţe, care deapănă amintiri, încercând pe de o parte să descopere sensul vieţii, iar pe de altă parte să impresioneze femeile cu poveştile sale. Repetiţiile sunt programate pentru luna decembrie. "Abia aştept să începem. Până atunci voi fi un Casanova în devenire", a declarat Malkovich, care a ţinut totodată să adauge despre personajul pe care îl va interpreta "Era nebun. Atâtea femei, atâta stres - este de neimaginat."
"The Giacomo Variations" este cel de-al doilea proiect pe care Malkovich îl realizează împreună cu teatrul Ronacher din Viena, după succesul înregistrat anul trecut cu "The Infernal Comedy - Confessions of a Serial Killer", în care starul american a jucat rolul criminalului în serie Jack Unterweger.


La margine de Bucureşti

Acesta este numele unui nou proiect de spectacol semnat Mircea Tiberian.
Prima reprezentaţie a avut loc joi, 23 septembrie la Green Hours 22 jazz-café. Al doilea spectacol este programat pentru sâmbătă, 25 septembrie, la ArtJazz Club
"La margine de Bucureşti" este un proiect conceput şi realizat de Mircea Tiberian împreună cu grupul de muzicieni pe care-l conduce.
Artistul propune şi de data aceasta asocierea unor stiluri în aparenţă ireconciliabile. Este vorba despre tango-ul românesc interbelic sau chiar de unele cântece "de mahala" sau "de pahar" (cum se numeau ele odinioară) şi de zona improvizaţiei jazzistice.
O menţiune specială pentru cea care interpretează inspirat şi creativ partea vocală a pieselor, tânara Nadia Trohin (foto 2), o voce despre care, cu siguranţă, veti mai auzi.


"Arca lui Noe" la Veneţia
Joi, 23 septembrie, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a găzduit vernisajul unei expoziţii a membrilor Clubului Ilustratorilor din Bucureşti, condus de Stela Lie (foto 3), lector univ. dr. la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.
Purtând titlul "Arca lui Noe", expoziţia cuprinde o selecţie de ilustraţii de carte, având ca temă animalele - o recurenţă frecventă în inventarul de personaje al cărţilor pentru copii, dincolo de specificul naţional sau de încărcătura morală, educaţională.
Membrii Clubului Ilustratorilor au ales din tot ce au desenat până acum un inventar de personaje-animale, pe care le-au urcat pe "arca" lor artistică.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 6 octombrie 2010 în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Festival de film neconvenţional la Piatra Neamţ

În intervalul 24-26 septembrie, la Piatra Neamţ va avea loc o ediţie inedită a festivalului de film de scurtmetraj "Filmul de Piatra" (foto 4).
Timp de trei zile, pe lângă proiecţiile de film, vor avea loc concerte, spectacole multimedia şi de teatru. Festivalul se va desfăşura în aer liber, iar accesul publicului va fi gratuit.
Ceea ce face festivalul şi mai special, sunt cele două locaţii principale.
Vineri, proiecţiile, concertele şi celelalte evenimente vor avea loc în inima oraşului, în Piaţa de la Turnul lui Ştefan.
Sâmbătă şi duminică, festivalul se mută pe vârful muntelui Cozla, unde se poate ajunge printr-o spectaculoasă plimbare cu telegondola.
Aici, pe vârful muntelui, se vor juca piese de teatru, iar la apus vor avea loc concerte. La lăsarea întunericului vor urma proiecţiile de filme (un "best of" Animest, un program de filme islandeze şi filmele câştigatoare la prima ediţie a festivalului "Filmul de Piatra").

Rinocer pe Calea Melcilor

Aşa se intitulează expoziţia de sculptură/instalaţie a artistului Cristian Răduţă, expoziţie care poate fi vizitată pâna la 28 septembrie la ATELIER 030202 (spaţiul se află în Sala Nouă a Teatrului de Comedie din din strada Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti). Cristian Răduţă oferă un spectacol laborios şi efervescent al gândirii. El a creat din melcii săi albi un cadru pe care a lucrat Talpa Înaltului. Rinocerul e încadrat de melci albi, pe care calcă (foto 5, 6). Prin această încadrare, Cristian Răduţă ne pune în faţa unor noi întrebări despre "melcii" şi "rinocerii" din noi înşine şi dintr-o societate fără prea multe nevoi de Înalt. Curatorul expoziţiei este Dan Mircea Cipariu.


Teatrul Mic se face mare

Teatrul Mic îşi deschide porţile. Cu ocazia Zilelor Bucureştiului, în 17 şi 18 septembrie, a putut fi vizionată avanpremiera piesei "Crazy Stories in the City" (foto 7, fotografie de Mircea Oculeanu) un spectacol nonverbal, inedit pentru sala Teatrului Foarte Mic, semnat de coregraful Arcadie Rusu. El a imaginat o călătorie fabuloasă în care eroii întâlnesc obiecte simbolice, se luptă cu forţele răului, sunt supuşi la tot felul de probe iniţiatice, înving şi sunt răsplătiţi.
Spectacolul va avea premiera oficială în 1 octombrie 2010, ora 19.00, la Teatrul Foarte Mic.
Sala Teatrului Mic vă aşteaptă în luna octombrie cu o nouă comedie savuroasă: "Băieţii de aur" de Neil Simon, regia Claudiu Goga. Textul, care a avut premiera pe Broadway în 1972, iar trei ani mai târziu a fost ecranizat de Herbert Ross, cu Walter Matthau şi George Burn în rolurile principale, este o garanţie a succesului. Povestea plină de umor a doi mari actori de comedie, care se reîntâlnesc peste ani pentru un ultim show, prinde viaţă pe scena Teatrului Mic în interpretarea a doi veterani ai trupei: Dan Condurache şi Mihai Dinvale.
Tot la început de stagiune, Teatrul Mic va participa la două importante festivaluri din ţară. Festivalul Naţional de Teatru Clasic de la Arad a invitat spectacolul "Doamna noastră din Pascagoula" de Tennessee Williams, în regia lui Florin Fătulescu. Ultima piesă a marelui dramaturg, deşi abordează teme precum singurătatea şi bătrâneţea, se împlineşte artistic prin aportul, plin de umor şi vivacitate, a doi mari interpreţi: Valeria Seciu şi Mircea Andreescu (foto 8, fotografie de Alois Chiriţă).
Cel mai nou spectacol realizat la Teatrul Foarte Mic, "Ca pe tine însuţi" de Maria Manolescu, a fost selecţionat în secţiunea "Pledez pentru Tineri" a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ. Preocupat de problemele sociale şi reflectarea lor în teatru, regizorul Radu Apostol spune în acest spectacol povestea întâlnirii dintre doi supravieţuitori ai vieţii de stradă şi un tânăr cu porniri suicidare. O poveste sensibilă, cu intermezzo-uri muzicale live semnate Bogdan Burlăcianu (Bobo de la Fără Zahăr) şi accente grafice marca Daniel Bălănescu.


"Kebab"-ul Gianinei Cărbunariu savurat la Bruxelles

Piesa "Kebab" de Gianina Cărbunariu va fi prezentată în premieră la Centrul Cultural Espace Senghor din Bruxelles (foto 9), cu sprijinul Institutului Cultural Român. Înscrisă în calendarul manifestărilor dedicate sărbătorii Comunităţii Francofone din Belgia (27 septembrie), premiera are loc pe 24 septembrie. Vor fi în total 10 reprezentaţii, între 24 septembrie şi 2 octombrie, dintre care două speciale pentru elevi.
Modernă, provocatoare, legată de o temă dură, emigrarea şi traficul de fiinţe umane, piesa a fost pusă în scenă de compania Sequenza, în regia lui Loris Liberale. Distribuţia îi cuprinde pe actorii belgieni Deborah Rouach (în rolul lui Mady), Cédric Cerbara (Voicu) şi Antoine Plaisant (Bogdan).
Montajul video şi afişul evenimentului au fost realizate de artistul George Bodocan, cu sprijinul ICR.
Născută în 1977, Gianina Cărbunariu a urmat studii de regie şi cinema la Bucureşti. Extrem de activă atât în România cât şi în Europa, autoarea operelor "Kebab", "Stop the Tempo" şi " Poimâine, alaltăieri" a fost tradusă în franceză în 2007 şi 2009 la Actes Sud Papiers. Piesele sale au fost jucate în Franţa, Marea Britanie, în Quebec (Canada) dar şi în Polonia sau Ungaria. Proiectul regizat de Loris Liberale reprezintă prima punere în scenă a operei Gianinei Cărbunariu în Belgia.
Adeoseri textele sale cu un limbaj intenţionat realist şi familiar au fost comparate cu cele ale lui Sarah Kane.


Concurs pentru participarea la Bienala de Artă de la Veneţia, 2011

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român lansează Concursul pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România, în categoria "Partecipazioni Nazionali", la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, desfăşurată în perioada 4 iunie-27 noiembrie 2011. Proiectele câştigătoare (unul sau mai multe) vor fi anunţate pe 10 decembrie 2010, urmând să fie prezentate la Veneţia în două spaţii expoziţionale, pe durata Bienalei de Artă - Pavilionul României din Giardini di Castello şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Tema ediţiei din 2011, aleasă de doamna Bice Curiger, curatoarea generală a celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, va fi comunicată pe pagina web a evenimentului, la adresa www.labiennale.org/it/arte/index.html. Concursul se adresează autorilor individuali şi asociaţiilor/ organizaţiilor neguvernamentale de profil, care pot propune proiecte atât pentru Pavilionul României din Giardini di Castello, cât şi pentru Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Termenul limită de înscriere este 3 decembrie, ora 14.00.
Din comisia de jurizare vor face parte un comisar numit de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, un vicecomisar numit de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, curatorul unei ediţii anterioare, doi specialişti internaţionali numiţi de Institutul Cultural Român şi doi specialişti români numiţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Evaluarea se va realiza după următoarele criterii: conceptul inovator şi sustenabilitatea proiectului în contextul artei contemporane internaţionale şi al Bienalei; capacitatea echipei proiectului de a materializa un proiect de o asemenea anvergură; măsura în care proiectul dă dovadă de o construcţie fundamentată şi logică; fezabilitatea proiectului - posibilitatea de realizare practică şi încadrarea în bugetul estimat; raportul între costurile estimate şi rezultatele aşteptate; relevanţa/oportunitatea costurilor propuse pentru implementarea proiectului; strategia de promovare a proiectului în cadrul Bienalei şi în afara acesteia. Comisarul şi vicecomisarul vor puncta doar fezabilitatea proiectelor.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va asigura finanţarea expoziţiei din Pavilionul Naţional din Giardini di Castello. Institutul Cultural Român va acoperi costurile expoziţiei din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi va finanţa tipărirea catalogului participării României la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, sub forma unui număr special al publicaţiei "Quaderni della Casa Romena di Venezia". Echipele câştigătoare vor fi responsabile de obţinerea cofinanţărilor, în cazul în care bugetul proiectului depăşeşte sumele alocate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (pentru expoziţia din Pavilionul Naţional din Giardini di Castello) şi Institutul Cultural Român (pentru expoziţia din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia).
Detalii pe www.icr.ro/concurs-bienala-venetia-2011
Contact: Alexandru Damian, alexandru.damian@icr.ro


Licitaţia de duminică la GOLDART


Duminică, 26 septembrie 2010, la Galeria Galateca, str. C.A. Rosetti 2-6, Casa de Licitatii GOLDART va organiza a 54-a licitaţie cu strigare. Expozitia premergatoare licitatiei este deschisa vineri si sambata (24-25 septembrie) intre orele 10.00-19.00. Această licitaţie are o identitate aparte, punând accentul pe lucrările executate pe suport de hârtie, cu precadere pe "carte". Este a treia licitaţie specializată din acest an.
Cu toate că această licitaţie se adresează cu precădere colecţionarilor de carte, secţiunea Artă plastică nu a fost deloc neglijată. In total, vor fi scoase la licitaţie 241 de lucrări, la preţuri semnificativ mai mici decât estimările. Secţiunea este onorată de nume mari, precum: Camil Ressu, Iosif Iser, Octav Băncila, Ion Theodorescu Sion, Gheorghe Vânătoru, Hans Eder, Constantin Piliuţă, etc.
Lucrarea Semănători, ulei/carton, semnat dreapta jos, reflectă binecunoscuta vigoare artistică a lui Camil Ressu, care a reuşit să îmbine valorile tradiţiei cu permanenta înnoire a limbajului plastic. Tabloul este estimat la 55.000 - 60.000 lei.
Iosif Iser, reprezentant al picturii postimpresioniste cu înclinaţii spre fovism, a fost apreciat ca un genial interpret al fiinţei umane, dar şi unul dintre marii creatori care dau sensibilităţii noi repere, tălmăcite prin culoare şi puterea imaginaţiei. O bună exemplificare este lucrarea In parc, guaşă şi tempera/hârtie, semnat dreapta jos, estimată la 23000 - 30000 lei.
Ion Theodorescu Sion este prezent în licitaţie cu lucrarea Lectură, ulei/carton, semnat stânga jos, estimată la 35.000 - 40.000 lei. Gheorghe Vânătoru - o Natură statică cu mere verzi, ulei/pânză/carton, semnat, datat 1974 dreapta jos, estimată la 25.000 - 26.000 lei. Octav Băncilă - lucrarea Florăreasă, ulei/pânză, semnat dreapta jos, este estimată la 14000 - 16.000 lei. Constantin Piliuţă este prezent în aceasta licitaţie cu lucrarea Intre prieteni, ulei/pânză, semnat dreapta jos, care datează din anii '60 şi este estimată la 24.000 - 27.000 lei. Portretul unei doamne, ulei/pânză, datat 1936, semnat stânga jos, aparţine lui Hans Eder, este estimat la 20.000 - 22.000 lei.
În imagini: Camil Ressu - "Semanatori", Iosif Iser - "In parc", Dan Ialomiteanu - "Femeie in rochie verde" (foto 10, 11, 12).


Toamna prozei noastre
Marţi, 27 septembrie 2010, la Muzeul Naţional al Literaturii Române se reia Clubul de proză "La formarea ideilor" (foto 13).