Adevărul înspăimântător despre Stat, supraveghere, libertate personală

Autor: Stelian Turlea 22.09.2010

Anton Golopenţia


Rapsodia epistolară. Scrisori primite şi trimise de Anton Golopenţia (1932-1950). Volumul II. Schimb de scrisori Anton Golopenţia şi Ştefania Cristescu Golopenţia
Editura Enciclopedică

Volumul de faţă, consacrat corespondenţei dintre Ştefania Cristescu (din 1939, Ştefania Golopenţia) şi Anton Golopenţia cuprinde cel mai amplu schimb de scrisori din seria "Rapsodia epistolară". Acest al doilea volum al seriei cuprinde 547 scrisori. Toate fac parte din arhiva familiei Golopenţia. "Corespondenţa A.G.-Ş.C. e o corespondenţă etanşă - scrie îngrijitoarea ediţiei. Nici unul dintre cei doi corespondenţi nu arată scrisorile primite altcuiva (...). Decizia de a le pune în circulaţie acum, la între 80 şi 70 de ani de la data la care au fost scrise, nu a fost simplă. E însă vorba de un asnamblu rar de scrisori, deosebit prin frumuseţea, adancimea şi bogăţia lui. Cei doi corespondenţi şi-au dezbătut iubirea, tinereţea, aspiraţiile, înfrangerile şi realizările cu o sinceritate şi o putere de exprimare a nuanţelor rar întalnite în scrisorile de acest fel." Ediţie îngrijită de Sanda Golopenţia şi Ruxandra Guţu Pelazza. Introducere şi note de Sanda Golopenţia.

John Gibb
Cine te urmăreşte?
Adevărul înspăimântător despre Stat, supraveghere, libertate personală
Editura RAO

Cartea analizează modalităţile de supraveghere la care sunt supuşi cetăţenii, cu sau fără ştirea lor, modalităţi de multe ori ilegale, dar bazate pe principiul că informaţia şi cunoaşterea înseamnă putere. "De la distrugerea World Trade Center, spaima de terorism a devenit o parte a dietei noastre politice zilnice, un adevărat raison d'etre pentru nenumărate exemple de exces politic. Oamenii din umbră, experţii în tehnologie şi stăpânii lor politici au acum un cuvânt greu de spus în vieţile noastre. Supraveghetorilor le stă în fire să strângă şi să arhiveze tot ce pot afla despre noi, iar apoi să ţină secrete datele deţinute. Despre asta vorbeşte această carte." Întrebarea finală este în ce măsură se mai poate vorbi despre libertate personală într-o lume în care statul supraveghează orice mişcare a cetăţenilor săi. Traducere din limba engleză de Ionuţ Mihai Fulger.