Lucian Croitoru, BNR: Deficitul bugetar ar putea rămâne la 6% în următorii doi ani

Autor: Liviu Chiru 23.09.2010

Respectarea calendarului de reducere a deficitului bugetar de la 6,8%, ţinta stabilită pentru acest an, la 3% în 2012 va fi foarte dificilă pentru că economia va creşte mai încet decât se anticipa, iar implementarea programelor de tăieri de cheltuieli este mult îngreunată de populismul politicienilor, care a majorat rezistenţa populaţie la orice fel de reformă, este de părere Lucian Croitoru.

"Rezistenţa populaţiei la orice fel de reformă este din ce în ce mai dură din cauza valului de populism început încă din 2009, atât de politicieni cât şi de presă", a mai spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară, la un seminar pe tema adoptării euro, organizat la banca centrală.

Croitoru a menţionat că sunt riscuri inclusiv în privinţa atingerii ţintei de deficit pentru anul acesta, în condiţiile în care creşterea economică ar putea fi "mai negativă" decât se anticipa. El spune că nici în 2011 PIB-ul nu va fi sensibil mai mare ca în 2010 iar creşterea economiei, care ar fi însemnat şi venituri mai mari la buget, era una din condiţiile esenţiale luate în calcul pentru reducerea deficitului public.

Astfel, Croitoru spune că sunt riscuri ca deficitul bugetar să se menţină la 6% atât în 2011 cât şi în 2012, departe de pragul de 3% necesar a fi atins pentru a demara procesul de adoptare a monedei unice.