Electrica mai pregăteşte un export de energie de 200 MW. Ce impact are acest lucru în piaţă?

Autor: Roxana Petrescu 23.09.2010

Exporturile de energie electrică au ajuns în unele zile din ultimele două luni să fie chiar şi de peste cinci ori mai mari faţă de perioadele similare din 2009. România ar putea ajunge la exporturi totale de 500 MW.




Astfel, România exportă în prezent în Serbia 300 MW de energie, cât consumă în doi ani de zile Petrom, şi sunt discuţii pentru încă un export de 200 MW în octombrie, cumpărătorul fiind acelaşi, grupul Rudnap din Serbia, despre care se ştiu puţine informaţii.
La începutul acestei luni, Electrica, companie de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, a fost intermediarul unei tranzacţii de circa 100 de milioane de euro reprezentând un export de electricitate de 300 MW către Serbia.

Cei implicaţi în această afacere au fost pe de o parte producătorii de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari care au făcut un coş de energie, l-au dat mai departe către Electrica, pentru ca ulterior Electrica să vândă această energie către o filială locală cu 3 angajaţi şi acţionariat cipriot a unui grup din Serbia, Rudnap. Potrivit site-ului Rudnap, grupul este prezent în 15 ţări din Europa de Sud - Est. Filiala din România a avut anul trecut afaceri de 7,2 milioane de euro, fiind deţinută în proporţie de 99% de către compania cipriotă Altaria Research Limited.

Încă 200 MW din octombrie

Tranzacţia prin care Electrica a realizat primul export de energie cu Rudnap s-a făcut prin derogare de la Ordinul 445/2009 emis de fostul ministru al economiei Adriean Videanu, prin care toţi producătorii de energie din subordinea instituţiei erau obligaţi să-şi vândă cantităţile de energie disponibile pe OPCOM, bursa de energie. Acest ordin a fost dat pentru a transparentiza piaţa energiei. Fiind dată această derogare, nu a mai fost necesară organizarea unei licitaţii, reprezentanţii Electrica precizând recent că ei au înaintat ofertele de vânzare către anumite firme care îndeplineau o serie de criterii.
Ideea care a stat la baza acestui export de energie a fost ajutarea consumului de cărbune produs de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, iar, potrivit părţilor implicate, efectul a fost benefic.

Surse din piaţă spun că în completarea exportului de energie de 300 MW pe o perioadă de un an către Rudnap, care a început de la 1 septembrie, se pregăteşte un act adiţional pentru încă 200 MW pentru aceeaşi companie. În total, exportul ar ajunge la 500 MW, aproape 70% din capacitatea unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, valoarea totală a tranzacţiei fiind de până la 200 de milioane de euro dacă şi al doilea contract va avea tot o durată de un an.
"În mod normal, cel de-al doilea export de energie ar fi trebuit să înceapă de la 1 octombrie. Discuţiile continuă, iar afacerea ar putea fi parafată în câteva zile", spun surse din piaţă.

Dacă preţul este bun, se vinde
Deşi consumul de energie din întreaga regiune a fost afectat de criză, alte surse din piaţă spun că întotdeauna un preţ bun va atrage o cerere pe măsură.
"Sunt zone relativ deficitare în ceea ce priveşte alimentarea cu energie, iar dacă preţul este bun, intri. Totul este o chestiune de preţ", spun sursele amintite.
Concomitent cu aceste exporturi de energie, surse din piaţă spun că s-au făcut şi vânzări directe între producătorii de stat către Electrica şi mai apoi către anumiţi clienţi, evitându-se astfel bursa de energie.
"Au fost anumite aranjamente în afara pieţei şi ca urmare piaţa este goală de energie. Sunt mecanisme bune, transparente, dar care din păcate au rămas fără conţinut", spun surse din piaţă.

Vânzări directe de energie
Un astfel de exemplu este un contract semnat între Nuclearelectrica şi Electrica pentru alimentarea combinatului Mittal de la Galaţi. Reprezentanţii Nuclearelectrica nu au putut fi contactaţi pentru detalii.
"Contractele derulate de Electrica în baza licenţei de furnizare au clauze de confidenţialitate care nu permit comunicarea informaţiilor fără acordul celeilalte părţi contractante", au precizat reprezentanţii Electrica.
În contextul în care multă energie relativ ieftină fie se duce la export, fie este vândută prin derogări evitându-se astfel bursa de energie, pe piaţa contractelor bilaterale a OPCOM, adică a contractelor pe termen lung, anul acesta s-au vândut "cantităţi farmaceutice", spun unii furnizori de energie.
Deşi aproape toate companiile de profil recunosc faptul că exporturile de energie sunt un lucru foarte bun, fiind o modalitate de sprijin pentru producători, modul în care se face acest lucru ridică semne de întrebare.
"Este normal să-i sprijini pe producători, dar atâta vreme cât există mecanisme de piaţă, să se respecte. Atâta vreme cât se fac excepţii, lucrurile nu merg într-o direcţie bună", mai spun surse din piaţă.