Clienţii pot reclama oricând la ANPC clauzele abuzive

Ziarul Financiar 23.09.2010

Clienţii care consideră că banca le-a impus clauze abuzive odată cu modificarea contractelor de credit pentru alinierea la cerinţele Ordonanţei 50/2010 pot face oricând reclamaţie la Protecţia Consuma­torului, chiar dacă au semnat deja actele adiţionale sau creditorul s-a prevalat de excepţia acceptării tacite.

Astfel, termenele înainte de unele bănci pentru semnarea actelor adiţionale rămân practic fără fundament, iar clienţii nu trebuie să se mai înghesuie în agenţii. Bancherii au fost obligaţi de către ordonanţă să alinieze contractele de credit în derulare până cel târziu la 19 septembrie, indiferent dacă clientul a semnat sau nu actul adiţional. Cei care nu au făcut-o sunt pasibili de amendă.

"Creditorul nu se poate prevala de acceptarea tacită pentru acele clauze din actele adiţionale care nu au legătură cu alinierea contractului la OUG 50/2010. Nu aveţi, conform ordonanţei, un termen limită de contestare a actelor adiţionale", potrivit precizărilor publicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consu­matorului pe site-ul propriu.
Clienţii nemulţumiţi trebuie doar să sesizeze întâi banca printr-o notificare scrisă în două exemplare, în acest caz creditorul având la dispoziţie 30 de zile pentru a rezolva cererea respectivă.

Dacă răspunsul primit de la bancă este nesatisfăcător, debitorul se poate adresa mai departe Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consu­ma­torului, unde trebuie să depună copii ale contractului de credit, actelor adiţionale, extraselor de cont şi chitanţelor primite de la bancă şi ale notificărilor şi răspunsurilor primite, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
Majoritatea băncilor spun că debitorii pot veni la bancă pentru a solicita noile acte adiţionale oricând pe parcursul derulării contractelor, dar unele au propus independent termene alese arbitrar pentru semnarea actelor adiţionale. De exemplu, RBS Bank a propus clienţilor termenul de 28 octombrie.