Videanu propune un „minister“ al fondurilor UE

Autor: Adriana Rosoga 23.09.2010

Cu un grad de absorbţie extrem de scăzut de circa 6% din sumele alocate de la UE pentru perioada 2007-2010, Guvernul ia în calcul varianta unei singure autorităţi de management, în subordinea unui minister care să gestioneze aceste fonduri, spune prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu. În prezent, pentru fondurile structurale, sunt şapte autorităţi de management, care se află în subordinea câte unui minister.

"La nivelul Guvernului se gândeşte reformarea întregului sistem de accesare a fondurilor europene, una dintre variantele discutate la nivel de principiu fiind cea a unei singure autorităţi de management, care să se afle în subordinea unui minister care să gestioneze fondurile europene şi cel mai probabil acesta va fi al Finanţelor. Sunt prea multe paliere, iar această singură unitate va fluidiza procesul. În Polonia, spre exemplu, există o singură autoritate care gestionează fondurile europene", a spus Videanu.
Pe de altă parte, Cosmin Drăgoi, managing partner al firmei de consultanţă M27 CedInvest, susţine că ideea este bună, însă ar fi trebuit implementată în 2007. "La nivel principial ideea este bună, dar trebuia implementată înainte de 2007. Preferabil ar fi să ne focusăm pe absorbţia fondurilor prin reducerea procedurilor birocratice şi eficientizarea autorită­ţilor competente. O nouă autoritate nu ar fluidiza procesul, ci l-ar încărca."

În perioada 2007-2013, România are la dispoziţie peste 33 mld. euro, până acum plăţile către beneficiari fiind în jur de 2 mld. euro.