Ce a mai rămas din Anul Chopin

Autor: Parau Oltea Serban 22.09.2010

După un weekend în care am degustat Chopin în variantă rock în Piaţa Consituţiei, dar şi Chopin în variantă intimă, de cameră, la Haus der Musik din Viena cu Horia Mihail în recital, m-am gândit că trebuie să mă concentrez asupra unor recomandări pentru lunile care au mai rămas.
Pianistul Sam Haywood, pe care l-am putut asculta împreună cu Joshua Bell la începutul acestui an, revine pe 26 septembrie la Ateneul Român cu un recital Chopin. Ce îl recomandă în mod deosebit pe Sam Haywood este recentul său disc înregistrat pe pianul marelui compozitor, instrument care i-a fost oferit lui Chopin de către producătorul francez Camille Pleyel, în 1848. Povestea acestui pian este destul de lungă, deoarece compozitorul l-a primit gratuit, urmând să îl promoveze în faţa elevilor săi şi în concerte. Totuşi, înainte de a părăsi Parisul, se pare că Chopin l-a cumpărat contra sumei de 2.000 de franci, iar ulterior l-a vândut pe o sumă derizorie uneia dintre elevele sale. Timp de peste un secol, urma pianului a fost pierdută, atunci când a fost redescoperit fiind inclus în celebra colecţie deţinută de Alec Cobbe, în care se mai găsesc instrumentele lui Haydn, Mozart, Beethoven sau Elgar. Deşi pianul Steinway de la Ateneul Român pe care va cânta Sam Haywood nu are o astfel de poveste, cu siguranţă recitalul lui va fi unul deosebit.

Chopin... şi nu numai

În ceea ce priveşte recitalurile susţinute de pianişti români care merită văzute, un eveniment deosebit este reprezentat în această toamnă de seria Chopin… şi nu numai de la Sala Radio, ce conţine trei susţinute de pianiştii Luiza Borac (13 octombrie) - foto 1, Horia Mihail (21 octombrie) - foto 2 şi Matei Varga (30 noiembrie) - foto 3, care locuiesc la ora actuală în Germania, România, respectiv Statele Unite şi reprezintă trei ipostaze diferite ale noului val de pianişti români.
Cu această ocazie va fi inaugurat noul pian Bosendorfer Imperial de la Sala Radio. Cei trei vor putea fi ascultaţi şi în lucrări concertante din repertoriul chopinian împreună cu Orchestra Naţională Radio în serile de 8 octombrie (Luiza Borac), 12 noiembrie (Horia Mihail) şi 19 noiembrie (Matei Varga), în acelaşi spaţiu generos al Sălii Radio.
Celebrating Chopin
O altă serie de recitaluri Chopin va avea loc la Ateneul Român, în organizarea Fundaţiei Art Production. Este vorba despre o serie de recitaluri susţinute de artişti internaţionali, în serile de 17 octombrie (Ivo Pogorelich), 9 noiembrie (Jean Marc Luisada) şi 14 decembrie (Elisabeth Leonskaya). Primul şi cel mai rezonant este cel semnat Ivo Pogorelich, artist de origine sârbă cu o istorie personală foarte specială şi care excelează prin originalitatea abordării repertoriului pentru pian solo.
Rock Loves Chopin la Bucureşti şi Round About Chopin la Viena
Nu pot încheia aceste rânduri fără a arunca o privire retrospectivă a acestui week-end, care la Bucureşti a însemnat Rock Loves Chopin, iar la Viena Round abound Chopin. Spectacolul Rock Loves Chopin inclus în zilele Bucureştiului s-a bucurat de un succes deosebit, mii de participanţi degustând poate pentru prima oară muzică chopiniană într-o interpretare rock. Show-ul a ajuns la Bucureşti după Chicago, Paris, Berlin, Cairo sau Expoziţia Mondială de la Shanghai, iar seara a fost împărţită între recitalul solo cu prelucrăro jazz-rock ale muzicii chopiniene semnat de pianistul polonez Leszek Możdżer şi o a doua parte susţinuă de Jacek Królik - chitară, Ryszard Sygitowicz - chitară, Marek Raduli - chitară, Fusion Strings Quartet, Anna Serafińska - voce, Michał Jurkiewicz - clape, Łukasz Adamczyk - bas, Wojtek Fedkowicz - percuţie, cărora li s-a alăturat grupul de dans modern Folies Dance Company, condus de Marzena Barcik, pigmentat la final cu un spectaculos foc de artificii.
Pe de altă parte, Round about Chopin, Festivalul Internaţional Chopin organizat la Viena între 16 şi 26 septembrie la Haus der Musik şi clubul Pogy and Bess de Institutul Cultural Polonez din Viena în parteneriat cu Asociaţia Institutelor şi Reprezentanţelor Culturale Europene din Austria (VEK), mai precis a institutelor culturale reprezentând 15 ţări europene, a avut şi un invitat din România. Este vorba despre pianistul Horia Mihail, care a susţinut la Haus der Musik din Viena în 19 septembrie, un recital cu lucrări de Chopin, puse în contextul contemporanilor săi Schumann şi Liszt, dar alăturat şi muzicii enesciene, recital ce poate fi privit şi ca o avanpremieră personală a recitalului de la Bucureşti.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.


Virgil Oprina este autorul fotografiilor 2 si 3, reprezentandu-i pe Horia Mihail si Matei Varga