O singură garanţie acordată pentru „Prima Casă“ construită

Autor: Izabela Badarau 26.09.2010

Cu trei luni înainte să expire termenul pentru care au fost alocate cele 700 mil. euro pentru programul guvernamental "Prima Casă 2", a fost acordat doar un singur credit pentru construcţia unei case de la zero.

Faţă de prima etapă a programului, în 2010 Guvernul a extins programul în mod explicit pentru stimularea pieţei construcţiilor şi nu numai a agenţiilor imobiliare sau a băncilor, dar din acest punct de vedere, programul s-a dovedit a fi un eşec, spun firmele de construcţii.

Autorităţile au tot întârziat cu publicarea legislaţiei şi a normelor de aplicare privind creditele garantate pentru construcţia de case noi, abia în lunile de vară fiind totul pregătit pentru ca băncile să poată da credite. Nici acestea însă nu s-au arătat foarte entuziasmate de la început pentru acordarea de credite pentru noile construcţii, fiind vorba de proceduri mai complicate şi de mai multe acte necesare.

Până în prezent, dintre cele 19 bănci, câte acordă credite în programul "Prima Casă 2", doar 14 au semnat convenţii cu Fondul de Garantare a Creditelor şi pentru acordarea de finanţări pentru construcţii. Numai BRD, a doua bancă după active, a acordat până acum un singur credit.

BCR, cea mai mare instituţie de credit după active şi cu cea mai mare cotă de piaţă în programul Prima Casă, de peste 25%, a anunţat abia la sfârşitul săptămânii trecute că începe să acorde şi ea împrumuturi pentru construcţii, promovând noul produs.

"Sunt solicitări în lucru. Încet, încet, băncile o să înceapă să dea credite şi pentru construcţii. Important este că am simplificat legislaţia", a declarat pentru ZF Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM. Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că numărul minim de asociaţi pentru construcţia unei case scade de la şapte la doi şi că o persoană poate fi beneficiarul unui credit chiar dacă a mai avut o locuinţă, dar a vândut-o în urmă cu cel puţin zece ani.

Unele bănci spun că, din punctul lor de vedere, există disponibilitate şi rapiditate în proceduri, dar clientul trebuie să facă rost de mult mai multe acte, inclusiv de autorizaţia de construcţie. "Nu mai este ca la Prima Casă 1. Pentru construcţia unei case, în Prima Casă 2 procedurile sunt mai complicate, clienţii necesită o serie mai largă de documente. Noi avem dosare în lucru", spun reprezentanţii BRD.

Firmele din construcţii sunt însă dezamăgite că după şase luni de tergiversări privind legislaţia şi definitivarea ofertelor din partea băncilor, la ele nu a ajuns niciun semnal pozitiv.

"Noi am apreciat că a fost un program care nu şi-a atins deloc ţinta anul trecut şi prin urmare anul acesta am solicitat finanţarea pentru apartamente mai mari, de trei camere, şi finanţarea noilor construcţii. Dar nici anul acesta, constructorii nu au fost în niciun fel încurajaţi", spune Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO).

După mai bine de şapte luni de la demararea programului, din plafonul alocat de 700 de milioane de euro, s-au consumat 370 de milioane de euro şi s-au acordat în jur de 9.800 de credite. Comparând cu bilanţul la Prima Casă 1, care s-a desfăşurat pe o perioadă similară, cifrele din etapa a doua a programului sunt înjumătăţite.

Şaramet spune că probabil programul va continua şi în 2011, după cum fondurile rămase neutilizate în 2009 au fost realocate anul acesta. Rămâne de văzut dacă Guvernul va extinde plafonul de garanţii şi în 2011.

Unele bănci spun că există probleme şi la nivelul cererii existente în piaţă. Deţinerea terenului este una dintre condiţiile de bază pentru obţinerea creditului pentru construcţie prin Prima Casă 2.