Simionescu: Anumiţi investitori instituţionali au început să acumuleze

Autori: Andrei Chirileasa , Stefan Musgociu - Mediafax 26.09.2010

Bursa a revenit vineri pe creştere, dar a încheiat săptămâna la niveluri apropiate de cele din săptămâna precedentă.

Oscilaţiile la nivelul indicilor continuă să fie foarte reduse, fapt care ţine piaţa în continuare în aşteptare. Indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursă, exceptând SIF-urile, a câştigat vineri 0,24%, după o corecţie de 0,17% în şedinţa de joi şi a închis cu doar 3 puncte peste nivelul din urmă cu o săptămână (5.211 faţă de 5.208). Nici indicele general al pieţei, BET-C, nu a reuşit o evoluţie mai spectaculoasă, având vineri un avans de 0,48%, dar închizând săptămâna cu 2 puncte mai jos (3.025 faţă de 3.026,5).

SIF-urile au fost ceva mai active, închizând vineri cu o creştere de 1,07%, marcând astfel un avans de 1,4% la nivelul întregii săptămâni.

Singura veste bună au fost tranzacţiile mai mari din ultima săptămână, miercuri cu acţiunile BRD, iar vineri cu titlurile Socep (SOCP), care arată disponibilitatea unor investitori de a acumula pachete mari de acţiuni la preţurile actuale.

Titlurile Socep Constanţa (SOCP) au fost vedetele şedinţei de vineri, cu o nouă creştere de 15%, după ce SIF Olte-nia a anunţat că şi-a vândut pachetul de 10% pe care-l deţinea cu circa 14 mil. lei. Anterior, acţiunile Socep câştigaseră 60% în cinci şedinţe, fără ca să fi existat nicio ştire importantă din partea companiei.

"Aparent, unele acţiuni cresc fără un motiv, adică nu sunt ştiri care să influenţeze preţurile, însă eu cred că anumiţi investitori instituţionali au început să acumuleze pachete, considerând că preţurile sunt la niveluri atractive. Aceştia fie că îşi consolidează poziţiile, fie revin pe unele acţiuni de pe care au ieşit anterior. Creşterile accelerate sunt determinate şi de speculatori, care văzând interesul pentru cumpărarea unor acţiuni, intră şi duc preţul mai sus, tocmai în ideea că cel interesat de preluarea unor pachete mai mari va continua să cumpere, iar speculatorii vor vinde la preţuri mai mari", a explicat Adrian Simionescu, directorul general al firmei de brokeraj Vienna Investment Trust. El consideră că revenirea interesului unor investitori mai mari este determinat şi de apropierea listării Fondului Proprietatea.

"Deja s-a acumulat multă tensiune în piaţă, deoarece bursele externe au mai crescut în ultima perioadă, în timp ce la noi piaţa abia s-a mişcat. Lumea aşteaptă să se dea startul unei direcţii şi să reînceapă să tranzacţioneze. Cred că dacă bursele externe vor continua evoluţia pozitivă, s-ar putea să vedem din nou şedinţe cu creşteri de 4% - 5% la nivelul întregii pieţe", a mai spus Simionescu.

Indicele S&P 500 care urmăreşte cele mai importante 500 de companii listate pe bursele americane, a câştigat 9,46% de la începutul lunii septembrie, iar indicele DAX al pieţei germane a urcat cu 6,3%. În aceeaşi perioadă, indicele BET-XT, care urmăreşte cele mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursa de la Bucureşti a câştigat 3,3%.

Cele mai mari creşteri comparativ cu finele lunii august le-au înregistrat acţiunile Socep, cu un avans de 80%, şi Oil Terminal (OIL), cu 33%.

Dintre titlurile lichide, acţiunile BVB conduc cu un avans de 15%, urmate de SIF Oltenia (SIF5), cu aproape 10%, şi SIF Moldova (SIF2), cu plus 8,65%. Cele mai tranzacţionate titluri de la începutul lunii septembrie au fost acţiunile BRD, cu schimburi de 47 mil. lei şi o creştere de 3,45%.