Preşedintele Băsescu acuză Poliţia şi Jandarmeria că au subminat autoritatea statului

Ziarul Financiar 26.09.2010

Preşedintele Traian Băsescu şi-a justificat ieri gestul de a renunţa la serviciile Poliţiei şi ale Jandarmeriei acuzând că salariaţii ministerului de Interne care au participat la mitingul de vineri au încălcat legea, organizând un marş ilegal, subminând astfel autoritatea statului român.

"Ştim că mulţi români au manifestat în Bucureşti în această perioadă, dar toţi au respectat legea. Singurii care au încălcat-o au fost salariaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi nu mă refer numai la poliţişti, ci şi la jandarmi, care au negociat cu sindicaliştii", a declarat Băsescu. Preşedintele a mai susţinut că poliţiştii şi jandarmii vor avea o dificultate să ceară, la alte manifestaţii, respectarea legii.

Decizia preşedintelui Traian Băsescu, urmată de cea a premierului Emil Boc de a renunţa la serviciile Poliţiei reprezintă unul dintre cele mai grave momente care au intervenit între instituţiile statului de la revoluţie încoace.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a confirmat că premierul a solicitat Poliţiei rutiere, sâmbătă seara, la întoarcerea de la New York, să nu escorteze coloana oficială, la o zi după ce preşedintele Traian Băsescu anunţase, prin purtătorul său de cuvând, că a renunţat la serviciile Poliţiei şi ale Jandarmeriei care, alături de Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP), asigură protecţia şefului statului.

Decizia celor doi înalţi demnitari nu are precedent şi a fost luată după marşul ilegal pe care poliţiştii, nemulţumiţi de reducerea cu 25% a salariilor, l-au organizat vineri, de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, fără a avea autorizaţie în acest sens. Poliţiştii i-au adus injurii şefului statului, iar unii dintre ei şi-au aruncat caschetele în curtea Palatului Cotroceni, lucru ce poate intra sub incidenţa Codului Penal care sancţionează ofensa adusă însemnelor oficiale. Mai mult, unii dintre poliţişti ar fi avut cu ei şi pistoalele - ar fi existat cinci astfel de cazuri, potrivit ministrului internelor, Vasile Blaga - lucru care, de asemenea, contravine legii.

Până în prezent, Jandarmeria, Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă - toate aflate în subordinea Ministerului Afacerilor şi Internelor condus de Vasile Blaga - asigurau, sub coordonarea SPP, paza şefului statului şi a înalţilor demnitari. SPP a anunţat că nu va prelua atribuţiile Poliţiei în deplasările şefului statului.

Practic, poliţiştii au încălcat legea organizând un marş ilegal, iar Jandarmeria, care supraveghea traseul manifestanţilor, nu a intervenit să-i oprească. Însă liderii marşului au fost amendaţi pentru încălcarea legii. De cealaltă parte, poliţiştii susţin că şeful statului a încălcat legea refuzând protecţia - însă nu există vreun articol de lege care să justifice un astfel de punct de vedere. Legea obligă cele două instituţii - Poliţia şi Jandarmeria - să contribuie la securitatea înalţilor demnitari, dar nu precizează ce se poate întâmpla dacă şeful statului, de pildă, renunţă voluntar la această protecţie.

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a susţinut, citat de Mediafax, că instituţia sa nu a fost înştiinţată despre decizia lui Traian Băsescu de a renunţa la serviciile Ministerului Administraţiei şi Internelor, însă dacă este cazul, poliţiştii care îl însoţesc în coloana oficială pe şeful statului vor fi mutaţi. Potrivit lui Christian Ciocan, la serviciul care se ocupă de paza coloanelor oficiale ale preşedintelui, premierului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului sunt angajaţi 30 de poliţişti. Sectorul Administraţiei şi Internelor este unul dintre cele mai nereformate din întreg sistemul bugetar. Poliţiştii sunt departe de a fi cei mai săraci dintre bugetari, salariile lor depăşindu-le cu mult pe cele ale profesorilor sau medicilor. În MAI au fost angajaţi, în ultimii ani, peste 50.000 de oameni. Anual, statul cheltuieşte peste 1,4 mld. euro pentru plata salariilor poliţiştilor şi ale jandarmilor, adică de aproape 2,5 ori mai mult decât cheltuie cu medicii şi cu profesorii.

Un agent de poliţie debutant câştigă aproximativ 1.800 de lei pe lună - salariul reprezintă aproape 900 de lei, iar restul sunt sporuri.