Băncile vor fi obligate să provizioneze toate creditele populaţiei dacă pierd un proces

Ziarul Financiar 27.09.2010

Băncile vor fi obligate să provizioneze toate împrumuturile pentru populaţie aflate acum în derulare dacă pierd un singur proces privind modul de aplicare a OUG 50/2010, care reglementează dobânzile la creditele consumatorilor, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, citat de Mediafax.

"Vreau să vă atrag atenţia că, începând cu 2012, România vor aplica în totalitatea sistemului bancar standardele internaţionale de contabilitate, IFRS. Conform IFRS, când se face revizuirea rezultatelor financiare, firma care face auditul se uită să vadă ce litigii există şi mai ales care au fost pierdute", a spus Gheţea, la seminarul MEDIAFAX Talks about Competition Law.

Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank, a exemplificat că în cazul în care un client CEC Bank câştigă un proces, prin care i se reduce dobânda de la 10% la 4% prin înlocuirea ratei de bază cu Euribor, atunci auditorul arată că există un precedent şi se provizioanează întregul portofoliu de împrumuturi. Citiţi mai mult pe www.mediafax.ro