Stolojan: clienţii băncilor să ceară negocierea scăderii marjelor

Ziarul Financiar 27.09.2010

"Clienţii băncilor ar trebui să negocieze marja la credite cu băncile şi să nu accepte marje foarte mari de 7-8% pe care le propun acum băncile", a declarat astăzi europarlamentarul Theodor Stolojan cu privire la disputa dintre bănci şi clienţi care a apărut în ultima perioadă.

Unii bancheri precum preşedintele Raiffeisen Steven van Groningen afirmă că aplicarea în acest moment a Ordonanţei 50/2010 prin care se transparentizează dobânzile bancare este în defavoarea clienţilor, pentru că vechile dobânzi de 8-9% ajustabile conform vechilor contracte la latitudinea băncii se vor transforma în euribor plus 7-8% marjă. Când euribor, aflat acum la un minim istoric de 1%, va creşte la 3-4%, aceste dobânzi vor deveni 11-12%, a explicat bancherul în mai multe rânduri.

Theodor Stolojan afirmă însă că stabilirea unilaterală a dobânzii de către bancă trebuie să înceteze şi dobânda variabilă trebuie să fie legată de un indicator transparent, precum Euribor. Ca răspuns la posibilitatea ca aplicarea Ordonanţei să scumpească pe termen mediu creditul, sfatul lui Stolojan este ca cei cărora li se propune o marjă de 7-8% să nu o accepte şi să negocieze cu banca reducerea acesteia.