Fabrica de izolatori din Turda şi-a revizuit în scădere vânzările

Autor: Laurentiu Cotu 27.09.2010

Compania Lapp Insulators din Turda, fosta firmă Argillon România, producător de izolatori din porţelan de medie şi înaltă tensiune, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 14 mil. lei (circa 3,3 mil. euro), în scădere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ţinând cont de rezultatele obţinute în prima parte a anului, conducerea companiei clujene şi-a revizuit în scădere estimările pentru anul 2010 şi mizează în prezent pe vânzări totale de aproximativ 40 mil. lei (9,5 mil. euro), faţă de circa 48 mil. lei (11,5 mil. euro), cât îşi bugetase iniţial.

"Am fost puternic influenţaţi de criza financiară care a frânat şi amânat proiectele clienţilor noştri, iar previzionarea şi planificarea a trebuit să fie adaptate la condiţiile noi din piaţă, ce prevăd termene scurte de livrare şi flexibilitate", a declarat Sorin Nuţiu, director general în cadrul Lapp Insulators. Principalii clienţi ai Lapp Insulators sunt firmele Siemens, ABB, Areva, Bohemia, E.ON sau Lapp Insulators Redwitz. Dacă în perioada 2008-2009 circa 95% din producţia realizată în fabrica de izolatori din Turda era pentru export, în momentul de faţă 99% din vânzările companiei clujene se bazează pe piaţa externă, în condiţiile în care, piaţa din România continuă să scadă.

"Am observat totuşi o revenire a pieţei externe începând cu luna iunie, iar semestrul doi pare foarte promiţător pentru vânzările noastre, astfel că, intenţia noastră este de a recupera pierderea înregistrată în primele şase luni ale anului", a spus Sorin Nuţiu.

Potrivit reprezentanţilor Lapp Insulators, concurenţa crescută din partea producătorilor asiatici, în special din India şi China, influenţează în continuare activităţile companiei, un aspect important pentru producătorul clujean în această perioadă fiind continuarea investiţiilor în vederea susţinerii productivităţii şi competitivităţii firmei. "Investiţiile constituie în continuare un element principal în activitatea noastră, astfel că ne-am bugetat pentru acest an circa 4 mil. lei pentru automatizări ale utilajelor existente şi pentru eficientizarea producţiei", a afirmat directorul Lapp Insulators.

Compania avea la începutul anului 379 de angajaţi, la fabrica din Turda producându-se peste 100 de tipuri de izolatori de înaltă tensiune. În urmă cu doi ani firma clujeană a fost achiziţionată de divizia europeană a grupului american Lapp Insulators. În 2009, compania clujeană şi-a schimbat numele din Argillon România în Lapp Insulators.