Băncile dau un nou test de stabilitate, euro scade

Autor: Catalina Apostoiu 27.09.2010

Euro a scăzut de la un maxim al ultimelor cinci luni faţă de dolar din cauza temerilor privind stabilitatea băncilor europene. Soliditatea băncilor din zona euro va fi din nou testată în această săptămână, când acestea va trebui să rostogolească cel mai mare volum de credite de la Banca Centrală Europeană de la începutul lunii iulie încoace, scrie Financial Times.

Moneda unică a scăzut faţă de 15 dintre cele mai tranzacţionate valute. Faţă de moneda americană, euro a ajuns la 1,3442 dolari/euro la Londra, faţă de 1,3492 dolari la New York la sfârşitul săptămânii trecute.

Returnarea a 225 de miliarde de euro (303 miliarde de dolari) sub formă de împrumuturi pe trei până la 12 luni către BCE ar putea crea presiuni asupra ratelor dobânzii de pe pieţe, în timp ce volumele care vor fi transformate în noi credite vor reprezenta un reper important al nivelului încrederii în pieţele financiare din interiorul uniunii monetare a Europei.

În iulie băncile au avut de returnat împrumuturi în valoare de 442 de miliarde de euro.

Rezultatele ar putea ajuta la determinarea ritmului în care BCE îşi urmează "strategia de exit", de retragere a măsurilor excepţionale luate după prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2008.

Joi, credite pe un an în valoare de aproximativ 75 de miliarde de euro şi pe şase luni de 18 miliarde de euro se vor întoarce la BCE.

În plus, împrumuturi pe trei luni de 132 de miliarde de euro vor ajunge la maturitate în aceeaşi zi.

BCE şi-a urmat în continuare politica de acoperire în întregime a cerinţelor de lichiditate ale băncilor, dar nu mai oferă credite pe şase sau 12 luni.

În schimb, instituţia cu sediul în Frankfurt va oferi în această săptămână băncilor oportunitatea de a rostogoli fondurile în lichiditate pe trei luni sau într-un credit punte pe şase zile.

"Nu m-ar surprinde dacă băncile ar fi nevoite să împrumute peste 225 de miliarde de euro, în condiţiile creşterii aversiunii faţă de risc în ultima săptămână, în special în rândul economiilor periferice ale Portugaliei, Irlandei şi Greciei. Dacă suma împrumutată va fi mai mică, acesta va fi un semn pozitiv", a declarat Don Smith, economist în cadrul firmei Icap.

Împrumutarea unei sume de sub 225 miliarde de euro ar fi percepută de BCE ca un semnal pozitiv ce ar indica faptul că băncile încep să fie din ce în ce mai puţin dependente de lichidităţile sale.