O casă de pariuri cehă vrea să strângă 100 mil. € pe bursă

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 27.09.2010

Agenţia cehă de pariuri Fortuna intenţionează să se listeze pe bursele de la Praga şi Varşovia până la sfârşitul lunii octombrie, au anunţat două surse familiare cu situaţia, citate de Budapest Business Journal.

În ianuarie, presa poloneză anunţa faptul că Fortuna, aflată în proprietatea grupului financiar ceh şi slovac Penta Investments, intenţionează să atragă 100 de milioane de euro prin intermediul unei oferte publice iniţiale.

"Decizia a fost luată în această săptămână. Intenţia companiei este de a finaliza operaţiunea de listare până la sfârşitul lunii octombrie", a declarat una dintre sursele citate mai sus. Oferta publică iniţială urmează a fi anunţată la mijlocul săptămânii viitoare, un prospect urmând a fi lansat în săptămânile următoare.

Sursele citate au refuzat să precizeze la cât s-ar putea ridica valoarea ofertei publice iniţiale. Un purtător de cuvânt al agenţiei de pariuri a refuzat să comenteze pe marginea informaţiilor. UniCredit şi Erste Group Bank se vor ocupa de operaţiunea de listare, prima de acest gen desfăşurată în Praga din anul 2008.

Fortuna desfăşoară operaţiuni în Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria. Grupul a raportat o creştere de 11% a câştigurilor înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare (EBITDA) până la 11,61 milioane de euro în prima jumătate a anului.

În acest interval, a înregistrat pariuri în valoare de 191,6 milioane de euro, reprezentând o creştere de 12% faţă de anul anterior. Pentru anul trecut, compania a raportat vânzări în valoare de 2,2 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Fondat în 1994 ca broker de acţiuni, proprietarul Fortuna, Penta Investments, a intrat pe piaţa de private equity în 2000. Grupul controlează aproximativ 30 de companii, inclusiv lanţul de retail Zabka Polska şi Aero Vodochody, un producător ceh de aparate de zbor. Penta deţine active totale în valoare de 2,7 mld. euro. Potrivit Bloomberg, oficialii Penta au luat în calcul mai multe opţiuni în ultimele luni, inclusiv vânzarea unei participaţii către un investitor strategic.