Băncile centrale din Europa de Est nu umblă la dobânzi până la anul

Autor: Cristina Rosca 27.09.2010

Băncile centrale ale statelor din Europa Centrală şi de Est vor sta în expectativă până în 2011 în ceea ce priveşte majorarea ratelor dobânzii. Anul viitor însă sunt aşteptate creşteri în linie.



Membrii boardurilor băncilor centrale din Europa de Est care consideră că este timpul pentru majorarea ratelor dobânzii nu vor reuşi să îşi convingă colegii să ia această decizie până anul viitor, în condiţiile în care procesul de revenire a economiilor este lent, iar inflaţia îi ţine încă în şah.

Consiliul de politică monetară din Polonia, care se întâlneşte în această săptămână, nu va majora ratele înainte de 2011, potrivit opiniei a şase din nouă economişti chestionaţi de Bloomberg. Opt dintre aceştia au afirmat că cei însărcinaţi cu stabilirea dobânzii în Ungaria, care s-au întâlnit ieri, nu vor acţiona în această direcţie în acest an. Banca Ungariei a decis să menţină dobânda la 5,25%. Toţi cei nouă au fost de acord că nici banca centrală a Cehiei nu va opera modificări în 2010.

"Au citit economia scrisă de reprezentanţii <<de modă veche>>, de unde au reţinut că dacă ţii dobânda jos creezi un bubble", a spus Lars Christensen, analist-şef la Danske Bank din Copenhaga. "Noi nu ne aflăm într-o situaţie unde ne apropiem de un boom economic. Suntem în continuare pe scădere."

Dobânzi mici, creştere pe măsură

Bancherii centrali din Europa de Est caută indicii care să le sugereze când este momentul să majoreze ratele dobânzii, aflate acum la minime record, în condiţiile în care economiile lor îşi revin după cea mai dificilă recesiune de după căderea cortinei de fier. Dacă cei care optează pentru majorări ale dobânzilor de politică monetară vor obţine o creştere economică modestă, absenţa presiunilor inflaţioniste şi menţinerea neschimbată a dobânzilor nu fac altceva decât să întârzie revenirea.

Consiliul director al băncii centrale a Cehiei a votat în şedinţa de pe 23 septembrie cu şase voturi pentru şi unul împotrivă pentru menţinerea dobânzii pe două săptămâni la 0,75%. Guvernul plănuieşte un proces de "consolidare fiscală" care va continua să ţină inflaţia în şah, potrivit guvernatorului Miroslav Singer.

Ungaria va menţine probabil dobânda la depozitele la două săptămâni neschimbată, la 5,25%, iar Polonia nu va modifica referinţa la şapte zile de la 3,5%, potrivit grupului de economişti interogaţi de Bloomberg. Reprezentanţii băncii centrale ai celei mai dezvoltate economii din regiune urmează a se întâlni în perioada 28-29 septembrie.

În 2011, majorări în linie

Există însă câţiva strategi care au observat în ultima perioadă beneficiile majorărilor de rate.

Preocupată de o posibilă majorare a preţurilor şi de un nou fenomen de tip bubble, Eva Zamrazilova, persoana însărcinată cu stabilirea ratei de politică monetară în Cehia, a declarat pe 24 august că o majorare ar trebui discutată "cât de curând posibil". Adam Glapinski, membru al conducerii băncii centrale a Poloniei, a cerut o majorare semnificativă preemtivă, potrivit reţelei de ştiri PAP.

Băncile centrale ale Poloniei şi Ungariei au analizat posibilitatea majorării ratelor pentru prima dată după 2008 în luna august, potrivit rapoartelor ultimelor şedinţe.

Strategii cehi vor dubla rata de politică monetară la 1,5% până în 2011, potrivit previziunilor. În Ungaria rata va urca la 5,75%, iar în Polonia la 4,25%.

BNR nu a mai umblat la dobânzi din mai

În România, rata a scăzut de la 10,25% la sfârşitul lui 2008 la 6,25%. Ultima modificare operată de Banca Naţională a României a fost în luna mai. Atunci, BNR a operat o reducere de un sfert de punct procentual comparativ cu luna precedentă, după ce în martie dobânda a scăzut cu jumătate de punct.

BNR nu va reduce dobânda-cheie la lei pentru a stimula reluarea creşterii economice de teama impactului inflaţionist al majorării TVA în iulie, iar România rămâne anul acesta cu cea mai proastă perspectivă din Europa cu excepţia Greciei, anticipează analiştii Deutsche Bank, cea mai puternică bancă germană.

Mulţi analişti pariază că Polonia, singurul stat european care a reuşit să evite recesiunea anul trecut, va fi prima din regiune care va majora costurile de creditare.

Posibilitatea majorării ratelor a crescut în cazul Poloniei după ce economia a avansat cu 3,5% în trimestrul doi, mai repede decât estimaseră analiştii. Ratele de creştere din alte state sunt mai modeste. Produsul Intern Brut al Cehiei a avansat cu 2,4%, iar cel al Ungariei cu 1% în aceeaşi perioadă.

Andras Simor, preşedintele băncii centrale a Ungariei, a decis în şedinţa de ieri să menţină dobânda la minimul de 5,25%