Top 20 de firme din Europa de Sud Est dupa veniturile din 2009

Ziarul Financiar 27.09.2010

Companiile româneşti domină topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est atât din punct de vedere al veniturilor realizate în 2009, de peste 34 de miliarde de euro, cât şi din punct de vedere al pierderilor, cu şase companii în top zece, potrivit unui studiu realizat de agenţia de presă bulgară SeeNews în parteneriat cu compania de consultanţă AT Kearney şi compania de cercetare a pieţei Euromonitor International.

"Criza a afectat puternic creşterea Europei de Sud-Est, consumul şi şomajul. Viitorul va aduce o stagnare a dezvoltării economice până în 2012. După aceea, creşterea va fi reluată încet", susţin realizatorii studiului completând că este nevoie de o înlesnire a condiţiilor de creditare din partea băncilor şi de un grad de implicare mai mare din partea guvernelor pentru reluarea creşterii economice.

Topul celor mai mari 100 de companii din regiunea Europei de Sud-Est, aflat la cea de-a treia ediţie, a fost realizat pe baza unui eşantion de 1.200 de companii din sud-estul Europei cu sediul în Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia.

În acest top s-au clasat 41 de companii româneşti, cu două mai puţine faţă de anul precedent, care au rulat în 2009 afaceri cumulate de aproximativ 34 de miliarde de euro. Veniturile totale ale celor mai mari 100 de companii din regiune au scăzut cu 14% în 2009 faţă de 2008, la 78 mld. euro. Dintre cele peste 40 de companii româneşti, cele mai multe provin din industria petrolieră (10), retail şi distribuţie (7) şi energie (7).

OMV Petrom a fost desemnată pentru a doua oară consecutiv drept cea mai mare companie din Europa de Sud-Est, după ce a înregistrat anul trecut venituri de peste 3 miliarde de euro. Cu toate că România este reprezentată de trei firme în topul primelor zece companii cu cele mai mari venituri obţinute în 2009 din regiune, în ceea ce priveşte pierderile realizate în aceeaşi perioadă, şase dintre primele zece companii care înregistrează cele mai mari pierderi din regiune sunt de asemenea româneşti. În acest clasament, combinatul ArcelorMittal Galaţi se află pe locul doi după compania petrolieră Naftna Industrija Srbije din Serbia.

Cum "stau" companiile româneşti în Europa de Sud-Est