Sistemul de radiografiere a camioanelor produs de MB Telecom şi premiat la Geneva ar putea aduce 12 milioane de euro

Autor: Adriana Rosoga 27.09.2010

Compania MB Telecom, care anul trecut a câştigat marele premiu la Salonul de invenţii de la Geneva cu un sistem de radiografiere a camioanelor numit Roboscan, şi-a bugetat în acest an afaceri de 20 mil. euro, în creştere cu 135% faţă de anul anterior, aproape 60% din rulaje fiind generate de acest sistem.



Anul trecut, compania MB Telecom (MBT) a fost nominalizată de Ziarul Financiar printre cele mai performante companii din zona Muntenia-Dobrogea pentru rezultatele pe care le-a înregistrat în 2008. ZF nominalizează şi acordă trei premii în fiecare an pe regiuni companiilor cu o cifră de afaceri de peste 40 mil. lei (10 mil. euro) care sunt pe profit şi care înregistrează salturi impresionante în business. Ziarul Financiar şi-a propus să vadă cum au evoluat într-o perioadă de criză aceste companii.

În acest an, ZF organizează trei conferinţe în care va premia cele mai performante companii din România. Primul eveniment va avea loc mâine, 29 septembrie în Mamaia, iar următoarele vor fi organizate în data de 28 octombrie la Sibiu şi 25 noiembrie la Bucureşti.

MB Telecom a vândut până în prezent şase unităţi Roboscan, dintre care cinci au fost deja livrate, iar unul urmează să fie distribuit până la sfârşitul lunii octombrie. Principalul client este Administraţia Vamală din România, iar compania se află în negocieri şi cu parteneri din Panama, Israel, India, Grecia, Arabia Saudită, Malaiezia, Mexic, Venezuela şi Brazilia.

MBT a câştigat premiul întâi la Salonul internaţional de invenţii din Geneva din aprilie 2009, cu Roboscan 1M, un sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Preţul mediu unitar pentru un astfel de dispozitiv se situează între 800.000 şi 1,7 mil. euro şi variază în funcţie de model, facilităţi, capacitate de scanare şi dispozitive opţionale. "În prezent capacitatea de producţie este de 10 unităţi pe an, dar construim spaţii de producţie şi cercetare-proiectare care să permită creşterea în 2011 a capacităţii de producţie la 50 de unităţi pe an. Investiţia este în derulare şi are termen de punere în funcţiune 1 august 2011", spune Mircea Tudor, preşedintele MB Telecom. El a creat compania în 1994 alături de soţia sa.

"În 2009, Roboscan a reprezentat peste 50% din cifra de afaceri, iar în 2010 în condiţiile în care vom adjudeca licitaţiile publicate, ponderea Roboscan în cifra de afaceri va depăşi 60%. Trebuie precizat că achiziţiile publice de astfel de tehnologii de scanare au ciclul lung de implementare ceea ce poate genera oscilaţii în cifra de afaceri, la nivel de ani succesivi", precizează el.

Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 36,2 mil. lei (8,5 mil. euro), în scădere cu 40% faţă de 2008, când a rulat 59,7 mil. lei (16,2 mil. euro). "Proiectele mari de securizare au o ciclicitate lungă, de obicei de 18-20 de luni, ceea ce poate face să apară astfel de scăderi în anumiţi ani cu potenţial de recuperare în anii următori.

Astfel, în acest an estimăm venituri totale de peste 20 de milioane de euro, fundamentate pe contracte ferme în derulare de peste 12 milioane de euro şi un potenţial de adjudecare de aproximativ 8 milioane de euro", explică Tudor.

Angajează softişti

Compania are 85 de angajaţi, iar Tudor spune că intenţionează să mai aducă încă zece specialişti. Anul acesta au fost angajaţi 20 de oameni, marea majoritate fiind specialişti cu studii superioare din domeniile automatizări industriale, dezvoltare de software, cercetare şi proiectare şi personal calificat pentru producţie şi service. "Continuăm campania de angajări pentru a face faţă contractelor semnate. Vom atrage cel puţin încă 10 specialişti înalt calificaţi."

Cine mai dezvoltă tehnologii de scanare a camioanelor

Pe piata internaţională mai există doar şase companii din Anglia, SUA, Franţa şi China care dezvoltă tehnologii de scanare a camioanelor.

În paralel cu investiţia în creşterea capacităţii de producţie, MB Telecom construieşte cel mai mare centru de cercetare aplicativă interdisciplinară din estul Europei, pentru care a primit deja o solicitare de parteneriat din partea Asociaţiei Europene pentru Securitate în Aviaţie.

De asemnea, compania are în derulare mai multe proiecte noi între care dezvoltarea şi pregătirea producţiei de masă a unui aparat pentru detectarea biomarkerilor de cancer în sângele uman cu mult timp înainte de declanşarea bolii, a unui utilaj şi metode pentru extrudarea metalelor cu un consum energetic de zece ori mai mic decât tehnologiile actuale şi a unui sistem de echipare a bancomatelor pentru a preîntâmpina clonarea datelor bancare de pe cardurile bancare.

"Toate aceste proiecte fac obiectul unor brevete de invenţii, sunt bugetate şi se derulează în ritm accelerat."