Cât câştigă analiştii români din echipa lui Mobius de la FP

Autor: Roxana Pricop 27.09.2010

Cei cinci analişti de investiţii recrutaţi în această primăvară de biroul local al companiei britanice Franklin Templeton câştigă în medie 2.000 euro/lună, mai mult decât faţă de media salariilor din piaţa locală de asset management, însă mult sub nivelul profesioniştilor de pieţele străine, potrivit unor estimări făcute de surse din piaţă.

Din cele peste 15 persoane care formează echipa locală a Franklin Templeton, administratorul activelor de 14,32 mld. lei ale Fondului Proprietatea, printre cele mai importante poziţii sunt deţinute de analiştii de investiţii. Adrian Cighi, Călin Meteş, Dan Gheorghe, Daniel Naftali şi Oana Truţă sunt cei cinci analişti de investiţii ai biroului de la Bucureşti al Franklin Templeton, potrivit informaţiilor făcute publice de Franklin Templeton într-un raport semestrial. Deşi au început recrutările încă din vara anului trecut, oficialii Franklin Templeton nu au făcut încă publică componenţa biroului local, una dintre explicaţii putând fi şi faptul că încă aşteaptă preluarea oficială a mandatului de administrator prin publicarea în Monitorul Oficial a deciziilor din AGA de pe 6 septembrie.

Cu active totale în administrare de 600 mld. dolari, Franklin Templeton va încasa un comision anual de 16 milioane de euro calculat în baza unui comision de 0,479% din activele nete ale fondului - în valoare de 14,32 mld. lei (3,3 mld. euro) la finele lunii august.

Altfel spus, suma lunară încasată de administratorul fondului se va ridica la circa 1,3 mil. euro. În industria locală, cheltuielile administratorilor de fonduri cu salariile angajaţilor reprezintă circa 65% din veniturile încasate, în condiţiile în care salariul mediu al unui analist local de investiţii depăşeşte cu greu 1.000 de euro.

Potrivit unor surse din piaţă, veniturile celor cinci analişti locali recrutaţi de Franklin Templeton nu depăşesc 2.500 de euro, media situându-se în jurul a 2.000 de euro.

"La început când au venit în România, reprezentanţii Franklin Templeton aveau viziunea că România este o ţară cu salarii foarte mici. Până la finele procesului de recrutare, aceştia au înţeles care este valoarea salariilor", a spus Rudolf Fedorovici, consultant în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane Advice Human Resources, care a colaborat cu Franklin Templeton pentru recrutarea de personal.

Cei cinci analişti de investiţii se vor implica activ în administrarea activelor Fondului Proprietatea, dar şi în administrarea altor fonduri din portofoliul Templeton Asset Management, divizia de investiţii pe pieţele emergente condusă de Mark Mobius. Pe plan local cei cinci analişti de investiţii sunt conduşi de Greg Konieczny, care deţine poziţia de vicepreşedinte executiv şi director general al diviziei de research a Templeton din Polonia.

Cum centrul de decizie pentru investiţiile pe pieţele emergente ale Franklin Templeton este la Singapore, profesioniştii locali recrutaţi de viitorul administrator al Fondului Proprietatea s-au deplasat la Singapore pentru a lua pulsul investiţiilor Franklin Templeton.

Anterior venirii la Franklin Templeton, cei cinci analişti au activat în industria locală de asset management sau în brokeraj. Adrian Cighi a lucrat anterior la societatea de administrare a investiţiilor din cadrul grupului financiar Banca Transilvania. El a lucrat timp de cinci ani ca analist de credit la Goldman Sachs.

Tot din asset management vine şi Călin Meteş, care a fost manager de investiţii la Raiffeisen Asset Management. Coleg cu Călin Meteş la Raiffeisen Asset Mangement a fost şi Daniel Naftali. Dan Gheorghe a lucrat anterior pentru EFG Eurobank Finance, după ce timp de un an până în iulie 2008 a fost analist de investiţii la casa cehească de brokeraj Wood&Co, una dintre firmele care au vrut să intermedieze listarea Fondului Proprietatea la Bursă. Oana Truţă a fost analist la firma de brokeraj Interdealer Capital Invest din Cluj-Napoca.