Deal-urile au scos piaţa din amorţeală, dar investitorii stau încă pe margine

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 27.09.2010

Bursa a crescut luni cu 0,87%, la nivelul indicelui BET-C, pe o lichiditate asigurată în proporţie de 61% de cinci tranzacţii speciale (deal) cu acţiunile BVB şi Socep Constanţa (SOCP).

La finalul şedinţei, cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, aveau preţuri în creştere în medie cu 0,93%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,82% peste nivelul de vineri.

Linia pieţei a fost urmată şi de titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au avansat în medie cu 1,17%. Deal-urile cu titlurile Socep şi BVB au însumat 29,9 milioane de lei (7 milioane de euro) şi au reprezentat 61% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 49,1 milioane de lei (11,5 milioane de euro). Rulajul pieţei principale este cu 18% mai redus decât valoarea de vineri, de 59,8 mil. lei (14 mil. euro). În şedinţa precedentă deal-urile cu acţiuni Rompetrol Rafinare (RRC) şi Socep au susţinut 80% din lichiditate.

Adrian Danciu, analist la Broker Cluj (BRK), consideră că tranzacţiile speciale din ultimele două zile au reuşit să dezmorţească piaţa.

"Pe lângă fenomenul de atragere a unor noi lichidităţi în piaţa de capital, întrucât putem considera că aceia care au achiziţionat prin tranzacţii deal au vizat un termen investiţional mai îndelungat, s-a indus la nivelul investitorilor locali o îmbunătăţire a percepţiei privind evoluţia viitoare. De obicei apariţia unor volume mai însemnate de tranzacţionare coroborate cu aprecieri ale cotaţiilor sunt semnale de iniţiere a unei noi tendinţe ascendente. Dacă avem în vedere că aceste volume apar în zona nivelurilor de rezistenţă, putem afirma că există şanse mai însemnate să avem străpungerea acestora şi ieşirea din zona de consolidare din ultimele trei luni", a declarat Danciu.

El a arătat că pe plan extern investitorii se orientează din nou spre acţiuni de teama inflaţiei.

"Dacă ne uităm la evoluţia preţului la aur, precum şi la deprecierea dolarului faţă de celelalte monede, am putea afirma că în exterior se aşteaptă la noi infuzii de lichidităţi din partea Fed pentru susţinerea creşterii economice în SUA. Astfel, frica apariţiei inflaţiei determină orientarea unor investitori mai importanţi spre active, iar acţiunile par a fi printre instrumentele financiare cele mai atractive", a mai spus Danciu.

Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, spune că deşi este un interes mai ridicat din partea unor investitori pentru tranzacţionare, aceasta nu înseamnă că toţi jucătorii au revenit în piaţă.

"Trebuie să vedem dacă se repetă astfel de şedinţe, pentru că am mai avut zile cu rulaje mari, urmate de sesiuni cu volume foarte mici. Cred că sunt aceiaşi investitori în piaţă, iar cei care cumpără acum dispun de unele lichidităţi. Dacă scoţi din lichiditate deal-urile şi rulajul de pe BRD, ajungem la acelaşi nivel redus al lichidităţii. Trebuie să vedem dacă ziua de astăzi nu a fost un accident. Lumea aşteaptă o schimbare, însă nu ştiu ce fel de schimbare, pentru a reveni la tranzacţionare", a mai spus Floroiu.

Acţiunile BRD (BRD) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 3,9 mil. lei şi, respectiv, 2,1 mil. lei. La închiderea şedinţei, titlurile băncii erau cotate la 12,2 lei, preţ în creştere cu 1,67%, iar titlurile SIF au avansat cu 0,89%, la 1,13 lei.