Bancherii încă încearcă să schimbe Ordonanţa 50 ca să evite procesele cu clienţii nemulţumiţi

Autor: Mihaela Popescu 27.09.2010

Bancherii încearcă pe toate căile să evite procesele cu clienţii nemulţumiţi de modul în care li s-au aliniat contractele de credit la reglementările noi aduse de Ordonanţa 50 şi spun că îi vor cere şi preşedintelui Traian Băsescu modificarea acesteia.

De cealaltă parte, Consiliul Concurenţei nu vede de unde ar veni pierderile de care se plâng băncile atât timp cât au conservat nivelurile vechi ale dobânzilor prin actele adiţionale la contractele de credit.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a avut ieri după-amiază o întâlnire la Ministerul de Finanţe cu autoritatea de Concurenţă şi cu ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) pentru a le prezenta din nou argumente pentru modificarea ordonanţei aprobate în luna iunie.

Care ar fi miza evitării proceselor cu clienţii ? Un singur verdict dat de Tribunal împotriva băncilor într-un caz legat de Ordonanţa 50 ar putea antrena obligaţia constituirii de provizioane pentru toate celelalte credite, aducând astfel pierderi în sistemul bancar, după cum susţine Radu Gheţea, preşedintele ARB.

Acest "pericol" ar apărea însă de-abia în 2012, când băncile vor trece la standardele internaţionare de raportare financiară.

"Noi nu vrem procese cu asociaţii de clienţi, ci vrem o lege clară, care să nu lase loc de interpretări. Din 2012 România va aplica în totalitate standardele internaţionale de contabilitate IFRS, iar, conform acestora, firma care face auditul va cere lista litigiilor şi mai ales a cazurilor pierdute în instanţă de către cel auditat. De exemplu, dacă presupunem că CEC Bank va pierde un proces cu un client, auditorul va spune că există un precedent şi va cere provizioane pentru toate cele 347.000 de credite din portofoliu, ceea ce înseamnă pierderi pentru bancă", a declarat ieri Radu Gheţea în cadrul conferinţei "Mediafax Talks about Competition Law".

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei (CC) au afirmat însă că băncile au luat deja măsuri pentru evitarea pierderilor pe termen scurt. "Să vedem mai întâi pierderile. Până acum, băncile au aliniat contractele de credit la noua reglementare modificând dobânda de referinţă, însă menţinând DAE (dobânda activă efectivă - n. red.) la acelaşi nivel, de aceea nu văd de unde ar veni pierderile în sistemul bancar pe termen scurt", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC. Consiliului Concurenţei a susţinut constant proiectul de Ordonanţă iniţiat de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, urmărind transpunerea în legislaţia locală a unei directive europene privind transparenţa condiţiilor de creditare în sectorul bancar.

"Această ordonanţă a ieşit fără să se ţină cont de punctul de vedere al comunităţii bancare. Încercăm în continuare să obţinem unele lămuriri de la ANPC", a mai spus Gheţea, menţionând că bancherii vor solicita preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 dacă aceasta iese din Parlament în forma actuală. În acest moment, ordonanţa este la Comisia de Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor.

"Bancherii au venit şi cu argumentul că o corelare a ratei dobânzii la Euribor va aduce majorarea costurilor creditelor pentru clienţi pentru că Euribor va creşte în următorii ani. În trecut, dobânzile au crescut însă chiar şi fără creşterea ratei Euribor", a mai spus Chiriţoiu.

Stolojan: Clienţii să ceară negocierea scăderii marjelor

"Clienţii băncilor ar trebui să negocieze marja la credite cu băncile şi să nu accepte marjele foarte mari de 7-8% pe care le propun acum băncile", a declarat ieri europarlamentarul Theodor Stolojan cu privire la disputa dintre bănci şi clienţi care a apărut în ultima perioadă. Unii bancheri precum preşedintele Raiffeisen Steven van Groningen afirmă că aplicarea în acest moment a Ordonanţei 50/2010 este în defavoarea clienţilor, pentru că vechile dobânzi de 8-9% ajustabile conform vechilor contracte la latitudinea băncii se vor transforma în euribor plus 7-8% marjă. Când euribor, aflat acum la un minim istoric de 1%, va creşte la 3-4%, aceste dobânzi vor deveni 11-12%, a explicat bancherul în mai multe rânduri. Theodor Stolojan afirmă însă că stabilirea unilaterală a dobânzii de către bancă trebuie să înceteze şi dobânda variabilă trebuie să fie legată de un indicator transparent, precum Euribor.

AOAR: Creditele şi utilităţile, prea scumpe

Firmele româneşti nu pot concura cu jucătorii străini din UE, în condiţiile în care costul creditelor pe piaţa locală este de două ori mai mare decât în ţări precum Polonia sau Cehia, a susţinut Cristian Pârvu, secretarul general al AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România) în cadrul conferinţei Mediafax. El a mai atras atenţia şi asupra preţurilor reglementate la gazele naturale şi la alte utilităţi care sunt o sursă importantă de inflaţie în acest moment. "În sectorul carburanţilor se petrec lucruri care nu cred că s-au petrecut în vreo altă ţară în contextul crizei economice pe o piaţă reglementată: creşteri de profit de peste 200% faţă de primele şase luni din 2009", a afirmat Pârvu. Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a înregistrat în primele şase luni un profit de 1,5 mld. lei (366,8 mil. euro), de peste paru ori mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut şi de aproape două ori mai mare faţă de tot câştigul din 2009. Oficialii companiei au declarat în momentul raportării rezultatelor semestriale că au fost doi factori care au contat decisiv în atingerea acestui ritm de creştere: majorarea preţului barilului de petrol cu aproape 50% şi reorganizarea activităţii de rafinare.