Demisia de onoare a lui Blaga - o lecţie pentru şefii poliţiştilor şi jandarmilor

Autor: Mediafax 27.09.2010

Demisia de onoare a lui Vasile Blaga are semnificaţia unei lecţii pentru şefii structurilor MAI, care nu au ştiut să gestioneze o situaţie fără precedent, mitingul colegilor lor, acceptând tacit revolta celor peste 6.000 de poliţişti, reprezentând mai puţin de zece la sută din efectivele MAI.

Directorul Direcţiei Generale de Informaţie şi Protecţie Internă (DGIPI - serviciul secret al MAI) Ştefan Pop, şeful Jandarmeriei Olimpiodor Antonescu şi şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică Dan Valentin Fătuloiu - cel care superviza activitatea celor două structuri în situaţii excepţionale - au fost responsabilii care trebuia să asigure ordinea în Bucureşti în perioada mitingului.

Este de neexplicat cum şefului DGIPI i-au lipsit informaţiile privind desfăşurarea de forţe de ordine nemulţumite de politica salarială a Guvernului şi cele referitoare la mişcarea coloanei către Administraţia Prezidenţială. Iar dacă le ştia, Ştefan Pop fie a minimalizat efectul mitingului, fie nu a transmis celor îndreptăţiţi să ştie la ce se pot aştepta din partea poliţiştilor, poliţiştilor de frontieră, angajaţi ai penitenciarelor şi celorlalţi sindicalişti.

Pe de altă parte, se ridică întrebarea de ce şeful Jandarmeriei nu a dat ordin să se constituie cordoanele triple ce înconjoară de obicei protestatarii mai virulenţi, iar jandarmii nu au încercat să îşi oprească colegii să plece într-un marş neautorizat.

Alt aspect bizar în evenimentele care au condus la demisia lui Vasile Blaga este lipsa de reacţie a lui Dan Fătuloiu, un ofiţer cu multă experienţă la conducerea unor instituţii din cadrul MAI, care însă nu a găsit soluţii de a menţine ordinea şi siguranţa publică, în absenţa ministrului de interne.

Mai mult, protestatarii din Piaţa Victoriei, care s-au mutat apoi la Cotroceni, au cerut să vorbească cu cineva din conducerea Ministerului de Interne, în lipsa lui Vasile Blaga şi a preşedintelui Traian Băsescu. Fătuloiu nu a invitat liderii de sindicat la discuţii atunci când aceştia au vrut să vorbească. Mai ales că pe parcursul săptămânii trecute Inspectoratul General al Poliţiei Române a comunicat că îşi manifestă disponibilitatea la orice formă de dialog şi analiză, pentru ca împreună cu organizaţiile sindicale şi organizaţia profesională să identifice cele mai bune soluţii de rezolvare a conflictelor.

Joi 23 septembrie în jurul orei 16.00, MAI a anunţat că Vasile Blaga participă a doua zi la Adunarea Generală Aniversară a Asociaţiei Municipiilor din România de la Bistriţa. Tot în 24 septembrie ministrul Vasile Blaga a mers la Târgu-Mureş, unde s-au sărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea

SMURD - un serviciu cu rezultate notabile în salvarea de vieţi omeneşti.

În condiţiile acestei agende, deci a absenţei ministrului, cei trei şefi de arme ai MAI au părut că nu au găsit căi de comunicare, efective poliţieneşti sau pur şi simplu au fost depăşiti de situaţie, astfel că şi-au lăsat colegii să fie manevraţi de sindicalişti, cu practică în domeniu.

În consecinţă, vineri 24 septembrie 8.000 de sindicalişti, majoritatea poliţişti, poliţişti de frontieră, angajaţi ai penitenciarelor, sub "supravegherea" jandarmilor, care însă au uitat să dea drumul la camerele de filmat, aşa cum au obligaţia în momentele tensionate de la un miting, au băut sucuri, dar şi alcool, au aruncat cu recipiente pe platoul oficial al Administraţiei Prezidenţiale şi au strigat la unison: "Ieşi afară, javră ordinară!". Câţiva protestatari au avut armele din dotare, altora le-au fost văzute tocurile de la arme.

Totul a culminat cu aruncatul caschetelor, caschete care poartă însemnele armei din care fac parte, dar şi simbolurile naţionale.