Grecia face amnistie fiscală dacă evazioniştii plătesc o parte din bani

Autor: Catalina Apostoiu 28.09.2010

Grecia s-a oferit să închidă cazuri de evaziune fiscală nerezolvate în valoare de sute de milioane de euro, în condiţiile în care ţara adânc îndatorată depune eforturi pentru a-şi atinge ţintele de buget în contextul unei diminuări puternice a veniturilor pe fondul măsurilor de austeritate, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Guvernul grec a aprobat un proiect de lege pentru închiderea rapidă a unor procese deschise cu până la zece ani în urmă, potrivit oficialilor greci.

"Trebuie să existe un nou început", a declarat primul-ministru grec George Papandreou. "Există 2,5 milioane de procese nerezolvate care acoperă mai mult de un deceniu".

Guvernul se aşteaptă să obţină în acest an aproximativ 500 de milioane de euro (667,2 milioane $) de pe urma programului de amnistie fiscală, conform oficialilor.

După primele opt luni ale anului, veniturile bugetare nete au avansat cu numai 3,3% comparativ cu o ţintă anuală de 13,7%, în pofida unor majorări de taxe ce au inclus o creştere a TVA până la 23%.

Peste 150.000 de procese fiscale aşteaptă să fie rezolvate, 1,3 milioane de greci având datorii fiscale ce depăşesc 30 de miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă pentru că o decizie finală este luată în decurs de şapte, până la zece ani, autorităţile fiscale neputând verifica mai mult de 3% din volumul de cazuri anual. Guvernul consideră că în urma acestei măsuri, contribuabilii vor începe să clădească o relaţie de încredere mutuală cu autorităţile fiscale.

Criticii spun însă că astfel de programe, ce au mai fost oferite în trecut, încurajează evaziunea fiscală.