Se reaprinde scânteia crizei. Investitorii stau cu ochii pe Irlanda şi Portugalia

Autor: Catalina Apostoiu 28.09.2010

Temerile privitoare la stabilitatea financiară a ţărilor de la periferia zonei euro s-au intensificat la începutul săptămânii în urma reducerii ratingului de credit al uneia din cele mai mari bănci ale Irlandei şi a tensiunilor de ordin politic din Portugalia, care au sporit semnele de întrebare privitoare la planurile guvernului de a reduce deficitul, scrie The Wall Street Journal.

Cotaţiile CDS-urilor, instrumente de evaluare a riscului de neplată a datoriilor, au urcat în cazul Irlandei cu 0,30%, până la 5,19%, iar în cazul Portugaliei cu 0,21%, până la 4,55%. Şi moneda europeană a avut de suferit din cauza agitaţiei de pe pieţele financiare, euro scăzând până la 1,3381 dolari, faţă de 1,3471 dolari luni seara la New York.

Moody's Investors Service a redus ratingul de credit al Anglo Irish Bank cu trei trepte, până la Baa3, iar în Portugalia ministrul de finanţe a insistat ca guvernul ţării să meargă mai departe cu planurile de reducere a deficitului bugetar, în pofida ameninţărilor opoziţiei de a bloca noi majorări de taxe.

Nesiguranţa legată de capacitatea Portugaliei de a lua măsuri fiscale suplimentare a împins în sus randamentele obligaţiunilor ţării, semn de creştere a temerilor investitorilor. Obligaţiunile pe zece ani ale Portugaliei se situau ieri la 6,63%.

Ecouri ale crizei din mai

Evoluţiile recente din Irlanda şi Portugalia au reaprins temerile privitoare la problemele financiare ale ţărilor aflate la periferia zonei euro, probleme ce ar putea apăsa asupra sectorului bancar european şi chiar afecta redresarea economiei mondiale.

Următoarele zile sunt cruciale în ceea ce priveşte capacitatea guvernelor europene de a preîntâmpina o nouă criză de încredere. Irlanda este aşteptată să precizeze în această săptămână cât a costat-o salvarea Anglo Irish, în timp ce preşedintele Portugaliei şi reprezentanţii partidelor sunt aşteptaţi să poarte discuţii pentru rezolvarea situaţiei bugetului.

Pieţele financiare sunt extrem de agitate, în condiţiile în care ţările zonei euro încearcă să facă faţă unei provocări extreme: să-şi protejeze băncile în paralel cu reducerea deficitelor bugetare în contextul unei stagnări economice şi creşteri a şomajului.

Unii economişti spun că probabilitatea ca una sau mai multe din aceste ţări să apeleze la fondul de salvare creat de UE şi FMI este în creştere, sporind nesiguranţa referitoare la blocul monetar.

Redresarea merge înainte

Date recente sugerează însă că redresarea regiunii ca întreg nu a avut de suferit. Totuşi, procesul este inegal în cadrul regiunii.

PIB-ul Irlandei a scăzut cu o rată anualizată de aproape 5% în trimestrul doi, ridicând semne de întrebare legate de capacitatea autorităţilor de la Dublin de a genera suficiente venituri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Irlanda trebuie să plătească cu peste 4,5% mai mult decât Germania pentru a se împrumuta de pe pieţe la scadenţe de zece ani.

Irlanda, Portugalia şi Grecia reprezintă împreună numai aproximativ 6% din PIB-ul zonei euro, însă criza din Grecia din primăvară a evidenţiat potenţialul pe care chiar şi cele mai mici economii îl au de a stârni panică la nivel general.

Din cele trei, numai economia Portugaliei a avansat trimestrul trecut, deşi cu o rată anualizată de numai 1%. Restul blocului pare să aibă în mare parte o poziţie solidă.

Regiunea a avut o creştere de aproape 4% trimestrul trecut, deşi majoritatea economiştilor se aşteaptă la o slăbire semnificativă a ritmului de creştere în acest trimestru şi trimestrul viitor.

Ce îi sperie pe investitori