Varşovia dă 11.700 de euro polonezilor care se întorc acasă

Autor: Cristina Roşca 28.09.2010

Într-o încercare de a-şi aduce din nou acasă expaţii, autorităţile locale din Varşovia au anunţat că vor oferi 11.700 de euro fiecărui polonez care se întoarce şi îşi începe o afacere în capitala statului, potrivit cotidianului american The Wall Street Journal, scrie Warsaw Business Journal. O parte din bani vor veni din fondurile de la Uniunea Europeană.

Subvenţiile doresc să atragă o parte din cei 1,87 milioane de polonezi care în prezent locuiesc în străinătate. Dintre aceştia, 1,4 milioane - o cifră similară populaţiei Varşoviei - nu s-au întors în ţara natală de peste un an, potrivit unui raport realizat de Biroul Naţional de Statistică.

Vârful valului de emigrare a fost însă în 2007, când aproape 2,3 milioane de polonezi trăiau în afara graniţelor ţării. Cele mai populare destinaţii pentru cei care căutau locuri de muncă mai bune au fost Marea Britanie, Germania şi Irlanda.

În mai 2011 Germania şi Austria îşi vor deschide pieţele pentru muncitorii polonezi. Încă dinainte ca Polonia să se alăture UE în 2004 peste 300.000 de emigranţi locuiau în aceste state. În 2009 numărul lor crescuse la 415.000.

Per total însă, anul trecut, numărul de polonezi care trăiau în străinătate a coborât la 1,9 milioane din cauza crizei financiare care a afectat toate ţările Uniunii Europene într-o mai mică sau mai mare măsură. Cel mai puţin afectată a fost chiar Polonia, singurul stat membru al grupului care nu a căzut în recesiune, ba mai mult a postat creştere economică 1,7%.

Miracolul polonez

Uniunea Europeană estimează că Polonia va reuşi din nou în 2010 să aibă o evoluţie mai bună decât cea a blocului, la fel ca şi anul precedent. Astfel, PIB-ul Poloniei ar putea creşte cu 2,7%, în timp ce avansul economic al blocului ar fi în medie de 1%. Dacă în 2010 economia Poloniei se menţine pe plus, acesta va fi al 15-lea an consecutiv de creştere economică.

În trimestrul doi din acest an Produsul Intern Brut al Poloniei a avansat cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul unei evoluţii favorabile a cererii interne. "Principalul factor care a influenţat creşterea economică a fost cererea internă, al cărei impact asupra PIB a fost de 3,8%. Impactul consumului a fost de 2,2%", potrivit biroului de statistică.

Exporturile, ce au fost ajutate de un zlot slab şi de creşterile economice ale economiilor vestice - principalii parteneri comerciali ai statului situat în Europa Centrală şi de Est - nu au avut un impact pozitiv asupra avansului economic. Ba mai mult, acestea au redus Produsul Intern Brut cu 0,3%.

Avansul economic anunţat de Biroul de Statistică de la Varşovia a depăşit estimările analiştilor, care vorbeau de o creştere anuală de 3,2%. Trimestru la trimestru economia a crescut cu 1,1% faţă de 0,7% în primele trei luni ale anului.

Cum a evitat Polonia recesiunea?

Spre deosebire de vecinii săi puşi la zid de criza financiară mondială, Polonia a reuşit să evite intrarea în recesiune. Atuurile celei mai mari economii din Europa Centrală şi de Est, estimată la 368 de miliarde de euro în 2009, au fost piaţa internă stabilă şi dezvoltată, relativa independenţă faţă de exporturi (40,8% din PIB comparativ cu 80,2% în Cehia sau cu 80,3% în Ungaria), rata de schimb flexibilă şi capacitatea statului de a ţine în frâu dezechilibrele interne şi externe, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional. Aceste avantaje au "acţionat ca o plasă de siguranţă, reuşind să absoarbă şocul", conform unui raport al FMI.

În această oază de stabilitate apare însă o problemă care întunecă perspectivele de viitor ale Poloniei: deficitul bugetar. Acesta a urcat la 6,4% din PIB anul trecut, iar guvernul polonez a anunţat un program fiscal pentru a limita gaura din bugetul de anul acesta. Deşi guvernul nu a făcut public planul în întregime, printre măsurile anunţate se numără accelerarea vânzării unor active ale statului, majorarea cu 1% a taxei pe valoarea adăugată, până la 23% şi limitarea majorării cheltuielilor la 1% peste nivelul inflaţiei.

Datoria publică a Poloniei a crescut la rândul său de la 47% din PIB în cursul anului 2008 la 52% în 2009, iar guvernul face eforturi pentru a evita o nouă majorare în 2010.

Varşovia, un centru pentru afaceri

Peste 244.000 de companii sunt înregistrate în Varşovia.

Dintre acestea, 98,5% sunt private.