Crăciunul sau revelionul la munte? Pachetele de Anul Nou, de două ori mai scumpe decât în restul anului

Autor: Mirabela Tiron 28.09.2010

Chiar dacă vacanţa de revelion este şi în timp de criză de peste două ori mai scumpă decât un sejur într-o perioadă obişnuită a anului, turiştii români şi-au rezervat din timp vacanţele de iarnă, astfel încât în unele vile sau hoteluri de la munte 90% din camere au fost rezervate pentru sărbătoarea de Anul Nou.



"Nu oferim niciun discount pentru rezervările timpurii. La noi, clienţii îşi rezervă cu un an înainte sejurul de Crăciun sau Revelion, fiind clienţi fideli. În momentul de faţă 90% din camerele pe care la avem sunt rezervate pentru sărbătorile de iarnă", a declarat un reprezentant al complexului Cheile Grădiştei din Moeciu, care operează 280 de locuri de cazare în şapte vile şi două hoteluri.

Complexul, deţinut de omul de afaceri Ovidiu Gârbacea, a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 2,5 mil. euro, potrivit rezultatelor de pe siteul Ministerului Finanţelor, care cumulează cifrele celor trei companii: Cheile Grădiştei, Cheile Grădiştei Turism şi Cheile Grădiştei Sport.

Preţul unei vacanţe de trei nopţi în perioada Revelionului începe de la 200 de euro, potrivit oficialilor complexului, care au mai precizat că au menţinut tarifele de cazare din preajma Crăciunului la nivelul celor practicate în prezent, adică de la 120 de lei pe noaptea de cazare în funcţie de vila aleasă.

Mai ieftin dacă e cumpărat "din timp"

Pentru a atrage turişti în preajma sărbătorilor de iarnă, cele mai multe unităţi de cazare oferă reduceri dacă rezervarea se face cu câteva luni înainte, până la jumătatea sau sfârşitul lunii octombrie, prin programul de rezervări timpurii.

"Turiştii care îşi rezervă şi plătesc sejurul pentru Crăciun sau Revelion până pe 15 octombrie primesc un discount de 15% la preţul vacanţei. Numărul rezervărilor care s-au făcut până în prezent este aproape similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat un oficial al hotelurilor Poiana şi Bradul din Poiana Braşov, controlate de omul de afaceri George Copos.

Anul acesta, al treilea hotel deţinut la munte de Copos, Sportul din Poiana Braşov, cu o capacitate de 89 de camere, nu va primi turişti deoarece a fost închis pentru lucrări de renovare.

Aproape 25% din camerele hotelurilor Poiana şi Bradul au fost rezervate până în prezent pentru vacanţele de Crăciun şi Revelion, preţul pe noaptea de cazare începând de la 49 de euro de persoană şi respectiv de la 98 de euro pentru Anul Nou, potrivit oficialilor companiei. Capacitatea totală de cazare în hotelurile Poiana şi Bradul pusă la dispoziţia turiştilor pentru vacanţa de Crăciun şi de revelion este de 108 camere.

"Sejurul de Crăciun trebuie să fie de cel puţin trei nopţi şi include cină festivă în seara de ajun", potrivit datelor de pe site-ul anahotels.ro.

Pe de altă parte, sejurul de revelion costă dublu faţă de cel de Crăciun, preţul unei nopţi de cazare fiind de 98 de euro la hotelurile Poiana şi Bradul, faţă de 49 de euro de Crăciun. Mai mult, turiştii trebuie să rezerve cel puţin cinci nopţi de cazare faţă de minimum trei nopţi de Crăciun, ceea ce înseamnă că vacanţa de revelion costă cel puţin 489 de euro de persoană la cele două hoteluri din Poiana Braşov. În cazul în care turistul decide să îşi prelungească vacanţa şi să stea şi după Anul Nou, preţul pe noapte este de 59 de euro.

"În preţ este inclusă cina festivă în seara de revelion şi program artistic live."

George Copos ar putea încasa de la cele două hoteluri 30.000 de euro doar din vacanţa de Crăciun şi 100.000 de euro din cea de revelion în cazul în care s-ar ocupa toate camerele, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare preţul camerei şi al unui sejur.

Şi agenţiile vin cu oferte

Pachete de vacanţă la reduceri se găsesc şi la agenţiile de turism. "Până acum am vândut în jur de 100 de pachete de vacanţă pentru sărbătorile de iarnă în destinaţii din străinătate. Avem sejururi în Sharm el Sheik, Catania şi oraşe din Franţa la reduceri ce variază între 5% şi 20%, cu rezervare şi plată până pe 31 octombrie", a declarat Alin Burcea, care deţine agenţia de turism Paralela 45, cu o cifră de afaceri de 10,1 mil. euro şi un profit de 540.000 de euro. Un sejur în străinătate în perioada revelionului începe de la 400 de euro de persoană. El a mai precizat că deşi românii au început deja să rezerve vacanţe de iarnă, îi este greu să anticipeze câte pachete va vinde. "În condiţiile în care doar 4,5% din români îşi cumpără de-a lungul unui an vacanţe, din calculele noastre, este greu de programat o creştere a vânzărilor."

Cine pleacă în vacanţă

Anul trecut aproape 35.000 de români şi-au cumpărat vacanţe în străinătate în perioada Crăciunului şi a revelionului de la agenţiile de turism, iar peste 60.000 au ales destinaţiile interne, potrivit oficialilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Cei mai mulţi români care aleg destinaţii externe se orientează către Austria, dar şi alte destinaţii de schi sau către zone mai calde din Egipt", a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT.