Topul celor mai mari salarii din economie în 2009

Autori: Razvan Voican , Claudia Medrega 28.09.2010

Serviciile financiare, de media şi de telecomunicaţii au fost anul trecut singurele sectoare care au format clasamentul celor mai mari 10 salarii din România, eliminând orice domeniu productiv.



Cele mai mari venituri de tip salarial înregistrate anul trecut în România au fost încasate în bănci, şapte dintre primii 10 cel mai bine plătiţi angajaţi din economie lucrând în instituţii de credit pe poziţii de top management.

Procedura după care bancherii îşi încasează bonsurile anuale în anul următor celui pentru care sunt recompensaţi a provocat în 2009 o distorsiune majoră în ierarhia celor mai mari salarii din România şi în nivelul sumelor totale asimilate salariilor: în plină recesiune şi cu creditarea în declin au fost şefi de bănci cu remuneraţii anuale majorate cu 30-50%, iar bănci întregi din ierarhia celor mai mari jucători din domeniu au raportat creşteri ale cheltuielilor salariale totale de peste 20%.

Potrivit datelor centralizate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), nu mai puţin de cinci bancheri au avut în 2009 câştiguri salariale nete reprezentând echivalentul a peste un milion de euro fiecare, cu toate că anul trecut profiturile băncilor pe care le conduc au înregistrat scăderi de profit cu două cifre după standardele internaţionale de raportare financiară.

Această situaţie apare ca o adevărată sfidare la adresa crizei din economie şi nu este specifică României. În Vest, scandalurile privind politicile de bonusare din bănci s-au ţinut lanţ în ultimii doi ani, pe piaţă circulând informaţii despre manageri de top care au preferat să recurgă la concedieri de personal pentru ca bonsurile conducerii să nu fie afectate.

Culmea este că în acelaşi timp bancherii au cerut diferite forme de sprijin de la bănci centrale şi state şi s-au plâns de scăderea veniturilor, fără să poată însă raporta reduceri ale cheltuielilor salariale, aşa cum a fost cazul în alte sectoare economice. În Franţa şi Austria a fost nevoie de intervenţii guvernamentale pentru restricţionarea bonusurilor.

Şi în România multe bănci mari au avut anul trecut creşteri ale cheltuielilor salariale pentru că bancherii şi-au încasat fără ezitare bonusurile pentru 2008, chiar dacă în 2009 situaţia sectorului bancar s-a deteriorat vizibil.

Dintre toate industriile din România, doar alte trei au avut în 2009 manageri care să concureze prin câştig cu bancherii.

Unul este din asigurări de viaţă, adică tot din industria financiară, şi a ocupat locul al treilea, cu un venit salarial total de 5,26 mil. lei (1,25 mil. euro). Practic, primele şapte poziţii din clasamentul celor mai mari 10 salarii sunt din sectorul financiar, în virtutea "anului de glorie" 2008 care probabil nu se va repeta.

Deşi piaţa de advertising a căzut în 2009, vânzările de publicitate au generat într-o firmă de specialitate un câştig anual net de locul 8 în clasament, cu peste 3,5 mil. lei. Este pentru prima dată în ultimii trei ani când acest domeniu apare în top 10 salarii. Fostul lider din 2008, manager de top din sectorul telecomunicaţiilor prin reţele cu cablu, a alunecat pe locul 9, cu un salariu total diminuat cu aproximativ 30%.

Consultanţa, unul dintre domeniile cele mai bănoase ale anilor trecuţi, a ieşit din clasament. În 2007, când economia era în creştere, încăpeau în top 10 şi domenii productive precum băuturi răcoritoare şi ape minerale sau fabricare articole din plastic pentru construcţii.