Cinci bancheri au încasat peste un milion de euro în 2009 pentru rezultatele din 2008

Autori: Mihaela Claudia Medrega , Voican Razvan 28.09.2010

Bonusurile primite de bancheri în 2009 pe seama profiturilor record din 2008 au umflat salariile din domeniu, detronând managerii din alte sectoare economice. Nivelul premiilor nu a ţinut cont de criză.



Cinci bancheri şi un top manager din asigurări de viaţă au încasat în anul de criză 2009 salarii, prime şi bonusuri totalizând echivalentul a peste un milion de euro pentru fiecare.

Potrivit datelor furnizate ZF de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cel mai mare venit salarial net din România a fost anul trecut de 6,76 mil. lei, adică peste 1,6 mil. euro, i-a revenit unui bancher de top şi reprezintă un record istoric pentru salariile declarate la Fisc în România.

Spre deosebire de anii precedenţi, bancherii au ajuns să domine detaşat clasamentul celor mai mari 10 salarii din economie, ajungând să deţină nu mai puţin de şapte poziţii, faţă de două în 2008 şi patru în 2007.

Sursa acestei ascensiuni spectaculoase o constituie bonusurile record pe care bancherii şi le-au acordat pentru profiturile record înregistrate de acest sector în 2008, plăţile fiind făcute în anul următor. Dacă în 2008 clasamentul era condus de managerul unei companii de telecomunicaţii prin reţele cu cablu, în 2009 acesta a căzut de-abia pe locul al nouălea în condiţiile unei scăderi a salariului anual cu o treime. Au dispărut din top 10 managerii din domeniul petrolier, din comerţul cu energie electrică, precum şi din consultanţă - puternic afectată de criza economică. Şi-a făcut loc un vânzător de spaţii publicitare dintr-o firmă de specialitate, care a câştigat peste 830.000 de euro, ocupând locul 8. Pe poziţia a treia a urcat un executiv din asigurări de viaţă, cu aproximativ 1,25 mil. euro.