Popoviciu mai investeşte 20 mil. euro în mallul din Oradea Proprietarii au schimbat numele centrului comercial din Tiago Mall în Oradea Shopping City

Autor: Cristina Stoian 28.09.2010

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care a caştigat în urmă cu trei luni licitaţia pentru achiziţia mallului Tiago din Oradea, aflat în faliment, prin intermediul firmei Shopping Center Holding, va investi circa 20 de milioane de euro pentru a finaliza proiectul în primăvara anului viitor.

"Am reuşit într-o lună să ajungem la faza finală în ceea ce priveşte negocierea cu retailerii pentru ocuparea a circa 60% din spaţiul disponibil. Am făcut concomitent mai multe demersuri, în următoarea perioadă urmand să atragem chiriaşi şi pentru restul spaţiului. Vom miza pe segmentul de entertainment, care are alocat circa 10.000 de metri pătraţi din mall", a declarat pentru ZF Cristina Dinu, administratorul Shopping Center Holding.

Numele Cristinei Dinu a fost vehiculat prima dată în momentul în care Casa de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul mallului, a scos la licitaţie activul. "La licitaţie s-a prezentat un avocat, Cristina Dinu, dar nu ştim dacă aceasta are legătură cu domnul Popoviciu", spuneau atunci reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania.

Firma Shopping Center Holding este controlată de Karias Trading înregistrată în Limassol, Cipru, iar Dumitru Ciocoiu, un apropiat al omului de afaceri Gabriel Popoviciu, deţine 10% din acţiuni.

Acţionarii firmei şi adresa sediului social leagă numele cumpărătorilor de cel al miliardarului Gabriel Popoviciu, dezvoltatorul proiectului Băneasa din nordul Capitalei. La aceeaşi adresă sunt înregistrate şi firmele Comaliment şi ASD Mioriţa, prin care Popoviciu este acţionar la Băneasa Investments, în timp ce Ciocoiu Dumitru (10% din firma cumpărătoare) mai este acţionar şi în firma Băneasa Business & Technology Park, proprietarul clădirilor de birouri cu acelaşi nume din cadrul proiectului Băneasa.

De altfel, Gabriel Popoviciu nu apare drept acţionar în nume propriu în nicio firmă înregistrată pe piaţa locală.

La Oradea, prima mişcare a noului proprietar a fost să rebranduiască mallul preluat în urma unei tranzacţii estimate la 30,5 milioane de euro, fostul nume, Tiago Mall, fiind înlocuit cu Oradea Shopping City, model asemănător cu cel al centrului comercial din Băneasa, deţinut de asemenea de Popoviciu.

Mallul "de servicii"

Centrul comercial care se va deschide la începutul lui 2011, cu o suprafaţă închiriabilă brută de 30.000 de metri pătraţi, va avea peste 120 de magazine de îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii sau decoraţiuni, o zonă de food-court şi una de agrement, care include un cinema, piste de bowling, cazinou sau un centru de sănătate şi înfrumuseţare. "Oradea este aproape de graniţă, iar locuitorii oraşului merg în Ungaria în căutare de branduri, întrucat aici nu există o ofertă nici pe partea de fashion, nici în ceea ce priveşte partea de divertisment", spune Dinu, care nu face publică deocamdată lista retai lerilor care ar urma să ocupe spaţiile din Oradea Shopping City, afirmand însă că mizează pe brandurile internaţionale pe segmentul mediu şi peste mediu.

Mallul va dispune şi de o curăţătorie, de servicii bancare, florărie, agenţii de turism, puncte de presă sau servicii de telecomunicaţii.

"Suntem în discuţii cu autorităţile locale pentru a le da spre închiriere spaţii publice pentru servicii de zi cu zi, cum ar fi plata taxelor. Şi în mallurile din Bucureşti se practică acest lucru, multe centre comerciale dispunand de astfel de tonomate", este de părere administratorul Shopping Center Holding.

Aceeaşi strategie a fost anunţată şi de conducerea Era Shopping Park, mall care se va deschide vizavi de cel cumpărat recent de Popoviciu la Oradea.

Graham Kilbane, directorul general al companiei cipriote de dezvoltare imobiliară Omilos, a spus într-un interviu acordat ZF la jumătatea acestei luni că intenţionează să atragă chiriaşi furnizori de servicii şi că este în discuţii cu autorităţile pentru deschiderea unui birou în care oamenii să îşi plătească taxele şi impozitele sau chiar pentru o poştă.

În Oradea, pe langă Oradea Shopping City şi Era Shopping Park, ambele aflate la ieşirea din oraş, mai funcţionează Lotus Mall.