Nu dă banca bani de birouri? Mergem la UE!

Autor: Adriana Rosoga 29.09.2010

Credite bancare pentru proiecte de birouri? O raritate în ultimii doi ani, condiţiile de acordare fiind mult mai greu de îndeplinit, spun dezvoltatorii. O serie de companii au găsit "portiţa europeană" prin care pot face rost de o parte din bani. Procedura este destul de lungă şi complicată, dar fondurile nerambursabile "fac cu ochiul" tot mai multor investitori. Şi fondurile alocate, aproape 300 de milioane de euro, nu sunt neglijabile.



Până la sfârşitul lunii august opt companii au primit "undă verde" pentru a demara construcţia de spaţii de birouri cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional (POR), domeniul 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală."

Bugetul alocat acestui domeniu pentru perioada 2007-2013 se ridică la 274,4 mil. euro, iar cele opt companii au obţinut aprobare pentru fonduri nerambursabile de circa 35 de milioane de euro, respectiv doar 12% din total.

Cele mai mari fonduri nerambursabile pentru acest gen de proiecte au fost de 11-12 milioane de euro, dar şi mici antreprenori au apelat la acest gen de finanţări pentru a-şi dezvolta afacerile.

Astfel, compania Camion Logistic din Bucureşti, care operează un service pentru autocamioane, intenţionează să construiască un complex de clădiri în zona Bolintin-Deal, la kilometrul 23 al autostrăzii Bucureşti-Piteşti, pentru care a obţinut o finanţare europeană de 8,4 milioane de lei (2,1 mil. euro). Structura va fi formată dintr-o hală service de 2.500 de metri pătraţi, o magazie de piese de schimb şi o clădire de birouri cu trei etaje şi o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi în care vor lucra aproximativ 100 de persoane.

Compania a depus proiectul denumit "Centru multifuncţional de dezvoltare a afacerilor" la începutul lui 2009, iar în acest an în aprilie a fost semnat contractul cu autoritatea de dezvoltare regională. "Am achiziţionat terenul în 2007 cu intenţia de a începe această construcţie. Noi oferim service pentru autocamioane şi trailere pe care este mai greu să le transporţi în interiorul capitalei. Aşa că ne-am orientat spre mutarea centrului actual (situat pe bulevardul Timişoara din Capitală - n.red.) în afara Bucureştiului. Iniţial am vrut să pornim construcţia cu fonduri proprii, însă am aflat de posibilitatea de a accesa bani europeni şi am apelat la o firmă de consultanţă pentru a ne realiza proiectul", spune Cristian Ciornei, director comercial al Camion Logistic şi coordonatorul echipei de implementare a proiectului.

În total, investiţia se va ridica la 15,3 milioane de lei (3,7 mil. euro), contribuţia firmei provenind din credite bancare. "Pentru partea de cofinanţare am apelat la credite bancare pe care le-am obţinut de la băncile cu care colaborăm de obicei. Derularea proiectului va fi pe o perioadă de doi ani de la semnarea contractului. Am trecut de faza de licitaţii şi în prezent lucrarea este la stadiul de turnat fundaţia."

Firma, înfiinţată în 2002 în urma unui parteneriat româno-german, are 30 de angajaţi în prezent, dar în birourile pe care le va construi în Bolintin-Deal Cristian Ciornei estimează că vor lucra circa 100 de oameni. "În noua locaţie vom muta firma de service pe care o avem în sediul vechi, dar vom închiria spaţii şi către companii de asigurări. Spaţiul este deja închiriat aproape integral."

Compania are 50 de clienţi permanenţi, precum Schmitz România, Romtrailer Service, Apollo Mod Distribution sau Regenersis. "Numărul de clienţi a scăzut anul trecut cu 10% faţă de 2008, iar în acest an se menţine constant", spune Ciornei.

Pentru ce dă UE bani

Banii europeni pot fi utilizaţi pentru construirea, modernizarea, extinderea de clădiri şi anexe aferente, destinate cu precădere întreprinderilor mici şi mijlocii pentru activităţi de producţie sau prestare servicii.

Totodată, fonduri pot fi atrase şi pentru construirea infrastructurii rutiere în interiorul structurii de sprijinire a afacerilor şi a drumurilor de acces, crearea sau modernizarea utilităţilor de bază din interiorul structurii: staţii de tratare a apei, unităţi de furnizare a energiei şi a gazului, sistem de canalizare, conectare la reţele broadband, inclusiv cablarea clădirii sau dotarea cu echipamente a structurilor de afaceri.

Cea mai mare finanţare nerambursabilă, de 47,6 milioane de lei (11,1 milioane de euro), a fost obţinută de firma Asero din Oneşti. Firma activează în domeniul construcţiilor din 2006 şi a obţinut banii pentru proiectul "Centru de afaceri şi de management al afacerilor".

Compania, deţinută de fiii omului de afaceri băcăuan Costel Căşuneanu, intenţionează să construiască spaţii de birouri, două săli de conferinţe, un spaţiu pentru videoconferinţe şi spaţii pentru internet, copiatoare şi alte facilităţi precum restaurant, parcare sau două spaţii expoziţionale, potrivit datelor publicate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), autoritatea care gestionează la nivel local fondurile europene destinate dezvoltării regionale.

Perioada de implementare este de doi ani şi jumătate, iar compania estimează că peste 290 de persoane vor fi angajate la firmele găzduite de centru. Asero urmează să investească în total circa 84,5 milioane de lei (20,6 mil. euro) în acest proiect, mai bine de jumătate din bani fiind fonduri europene nerambursabile.

Firma Tester Grup din Iaşi, cu activitate în industria auto şi imobiliare, intenţionează să dezvolte spaţii de birouri pentru 44 de firme de servicii (consultanţă pentru afaceri şi management, contabilitate, audit, call center, consultanţă juridică etc.) şi are în derulare o investiţie totală de 35,4 mil. lei (8,6 mil. euro), din care finanţarea europeană se ridică de 19,1 mil. lei (4,6 mil. euro).

Reprezentanţii firmei nuanţează investiţia şi spun că "Tester Grup a accesat fonduri europene pentru proiectul numit «Centru de Sprijinire şi Dezvoltare a Afacerilor», care nu este o clădire de birouri, ci o structură de sprijinire a afacerilor, care urmăreşte să stimuleze la nivel local creşterea economică durabilă şi să determine reducerea decalajelor economice la nivel regional", potrivit lui Bogdan Piţigoi, asociat al grupului Tester.

Destinaţia imobilului pare însă clară din descrierea proiectului: o clădire de birouri ce va fi închiriată în special micilor firme de consultanţă. Construcţia centrului a început în vara acestui an la Iaşi şi va pune la dispoziţie antreprenorilor spaţii pentru desfăşurarea activităţii, trei săli de conferinţă, două săli de training şi spaţii pentru desfăşurarea întâlnirilor de afaceri. Deschiderea oficială este programată pentru toamna anului viitor.

"Incubatoare" la Vaslui. Tot spaţii de birouri va construi şi firma Duo Internaţional în Vaslui cu o suprafaţă utilă de 3.800 de metri pătraţi.

Prin proiectul "Incubator de afaceri Alviga" se va moderniza şi extinde o clădire existentă în oraşul Vaslui în vederea creării unei - structuri de sprijinire a afacerilor" care va oferi servicii de incubare şi facilităţi start-up-urilor şi IMM-urilor din zonă.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 25,1 milioane de lei (5,9 milioane de euro), din care finanţarea nerambursabilă este de 12,3 milioane de lei (3,1 mil. euro).

Către fonduri europene au început să se îndrepte şi investitori experimentaţi. Astfel, omul de afaceri Ovidiu Şandor, care controlează afacerea cu imobiliare şi confecţii Modatim din Timişoara, a depus un proiect pentru a obţine finanţare europeană pentru a construi încă o clădire de birouri în cadrul proiectului City Business Center, unde a livrat două imobile şi are o a treia în curs de finalizare.

Timişoreanul nu vrea să dea detalii despre proiect, deoarece nu a fost încă semnat contractul cu autorităţile care gestionează banii europeni. "Avem două clădiri finalizate până acum care au un grad de ocupare de 95%, iar a treia clădire, care va fi dată în folosinţă în următoarele săptămâni, are un grad de ocupare de peste 70%. Am aplicat pentru finanţare europeană, însă nu pot da mai multe detalii deoarece suntem în procedura de semnare a contractului", a spus timişoreanul.

Dacă vor fi atrase toate fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană în programul de dezvoltare durabilă a afacerilor, până în 2013 ar putea fi construite birouri cu o valoare totală de peste 300 de milioane de euro, luând în calcul şi fondurile proprii ale companiilor.

Suma poate deveni semnificativă într-o piaţă în care băncile şi investitorii nu sunt încă dispuşi să rişte banii proprii şi preferă să îi ţină plasaţi în zone mai sigure, dar care aduc randamente mai mici.