Ungaria: Nu vom lăsa băncile să dea oamenii afară din case

Autor: Catalina Apostoiu 29.09.2010

Guvernul Ungariei intenţionează să extindă sprijinul oferit persoanelor cu credite ipotecare în monedă străină şi către cei ale căror credite sunt exprimate în moneda locală, forintul, a anunţat primul-ministru ungar Viktor Orban, citat de Portfolio.hu.

Partidul de centru dreapta Fidesz, care a ajuns la putere în aprilie câştigând o majoritate fără precedent de două treimi în Parlament, s-a angajat iniţial să-i ajute pe cei care au probleme cu creditele în valută contractate.

Partidul a anunţat un plan de acţiune de opt puncte în contextul în care deprecierea forintului în raport cu francul elveţian a sporit riscul ca debitorii să devină incapabili să-şi ramburseze creditele în monedă străină.

Printre propuneri se numără şi cea de a permite debitorilor să-şi prelungească creditele ipotecare cu cinci ani fără a suferi penalizări şi cea de a interzice băncilor să perceapă comisioane suplimentare pentru non-plată.

Ungurii au datorii de aproximativ 7.300 de miliarde de forinţi (26,3 mld. euro) sub formă de credite în valută, din care 82% sunt denominate în franci elveţieni, conform băncii centrale. Creditele ipotecare cu restanţe ale populaţiei au avansat până la 1.400 de miliarde de forinţi (5 miliarde de euro) în primul trimestru.

"Nu intenţionăm să extindem programul către alte credite, cum ar fi cele auto", a declarat primul-ministru ungar.

"Îi vom putea ajuta pe cei care riscă să-şi piardă locuinţele. Am decis că nu vor exista evacuări în Ungaria, iar băncile trebuie să înţeleagă acest lucru la rândul lor. Intenţionăm de asemenea să-i includem în program pe cei care au contractat credite ipotecare exprimate în forinţi", a adăugat Orban.

Guvernul a promis că va face publice planurile detaliate legate de Compania Naţională de Administrare de Active, organismul care va administra şi supraveghea "operaţiunea de salvare", până la mijlocul lunii octombrie.