Brokerii spun că investitorii adună acţiuni ieftine şi le urcă cu 15%

Autor: Ioana Moldovan 29.09.2010

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis şedinţa de miercuri în stagnare, pe o lichiditate de 40,13 mil. lei, dublă faţă de cea de marţi şi susţinută în proporţie de peste 50% de două tranzacţii cu titluri de stat ce au însumat 21,7 milioane de lei.

Indicele general al pieţei a închis cu un avans nesemnificativ, de numai 0,02%, după ce în a doua parte a zilei a crescut cu până la 0,2%.

Pe de altă parte, mai multe acţiuni scăpate în ultima perioadă de pe radarul investitorilor, precum Comcm Constanţa sau Turbomecanica Bucureşti, au urcat cu limita maximă de tranzacţionare. "Revenirea pieţelor externe în a doua parte a zilei a determinat un anumit entuziasm al investitorilor, care a contribuit la creşterea lichidităţii pieţei. Dacă în această vară BVB a fost decuplată de pieţele externe, se pare că încet-încet se recorelează, iar acest lucru contribuie la creşterea numărului de investitori activi la tranzacţionare şi implicit a lichidităţii. Volatilitatea a fost destul de ridicată în şedinţa de miercuri, piaţa de la Bucureşti urmând traiectoria pieţelor externe", a declarat Mihai Mureşian, trader la compania de brokeraj Intercapital Invest.

Pe piaţa obligaţiunilor a fost realizată cu puţin înainte de ora 13:00 o tranzacţie cu titluri de stat scadente în octombrie 2010 (B1010A), în valoare de 15,83 milioane lei.

Ulterior a mai fost realizat un transfer cu titluri de stat scadente în octombrie 2012 ( B1210A), în valoare de 5,89 milioane de lei, astfel că piaţa titlurilor cu venti fix a avut un rulaj de 21,73 milioane de lei.

Pe piaţa acţiunilor, cele mai lichide au fost titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cu tranzacţii de 5,1 milioane de lei şi respectiv 2,88 milioane de lei, acoperind 45% din valoarea totală a operaţiunilor de pe acest sector al pieţei.

Pe segmentul de piaţă destinat tranzacţiilor negociate au fost realizate două schimburi cu titluri Transelectrica (TEL) şi Banca Transilvania (TLV), cu valori de 1,44 milioane de lei şi respectiv 700.000 de lei.

Miercuri au intrat la tranzacţionare drepturile de preferinţă emise de Banca Transilvania (TLV) pentru o majorare de capital cu 391,5 milioane lei, de la 1,08 miliarde lei la 1,47 miliarde lei, prin capitalizarea rezervelor, prime de emisiune şi aport în numerar. În prima zi de tranzacţionare a drepturilor au fost realizate 162 de schimburi cu 3,31 milioane de drepturi, valoarea operaţiunilor ridicându-se la 132.500 de lei.

Acţiunile BVB au suferit o corecţie de 1,54%, până la 38,4 lei, pe un rulaj de 857.000 de lei.

"Titlurile BVB au suferit o uşoară corecţie, întrucât investitorii consideră că preţul a ajuns la niveluri ridicate şi marchează profituri. Totuşi, cred că este vorba doar de o corecţie temporară. În schimb au fost alte acţiuni, precum Aerostar (ARS), COMCM Constanţa (CMCM) sau Turbomecanica (TBM) care au înregistrat creşteri importante întrucât investitorii au considerat preţurile atractive şi au intrat la cumpărare", a mai spus Mureşian.

Acţiunile Aerostar (ARS), COMCM Constanţa (CMCM) sau Turbomecanica (TBM) au consemnat cele mai mari avansuri din piaţă, de 14,89%, la 1,08 lei pe titlu, 14,69%, până la 0,242 lei, şi respectiv 14,43%, la 0,111 lei/unitate.