Alegeţi! Se întorc orchestrele în sălile de concert / de Oltea Şerban-Pârâu

Ziarul Financiar 30.09.2010

După felurite concerte şi turnee de vară, în aer liber sau în săli de concert, principalele orchestre bucureştene reîncep stagiunile.
Filarmonica "George Enescu" şi-a redeschis deja sezonul săptămâna trecută cu un concert la Ateneul Român în care, sub bagheta dirijorului Jin Wang, Orchestra Simfonică si Corul Filarmonicii au interpretat Simfonia a II-a de Mahler, soliste fiind Mariana Colpoş si Sidonia Nica, versiune alternativă la cea prezentată în luna mai la Sala Radio. În fond, 2010 şi 2011 fiind ani aniversari Gustav Mahler, abundenţa repertoriului simfonic ce îi aparţine este firească, mai ales în condiţiile în care lucrările mahleriene nu sunt cântate prea des la noi, dat fiind aparatul orchestral extins pe care îl presupun. Filarmonica pune şi în acest an baza pe capodopere ale creaţiei muzicale universale, al doilea concert, programat pe 30 septembrie/1 octombrie, fiind dirijat de acelaşi Jin Wang (care va apărea şi la Sala Radio în postură dirijorală pe 22 şi 29 octombrie) şi având în program Uvertura "Manfred" şi Concertul pentru pian de Schumann, La Valse şi Bolero de Ravel.
Două nume sunt comune afişelor simfonice de la Ateneul Român şi de la Sala Radio în această toamnă: Jin Wang şi Horia Andreescu (foto 1, realizata de Eugen Oprina), care semnează şi deschiderea de stagiune a Orchestrei Naţionale Radio, pe 8 octombrie, cu Simfonia a V-a de Ceaikovski şi Clocks III de Doina Rotaru, solista serii fiind pianista română stabilită în Germania Luiza Borac, cu Andante spianato şi Marea poloneză şi Variaţiunile pe tema Là ci darem la mano de Chopin. De altfel, o vom auzi şi în recital pe Luiza Borac pe scena Sălii Radio pe 13 octombrie, când vom avea ocazia să ascultăm printre altele integrala studiilor op. 25 de Chopin, pe care a înregistrat-o şi pe CD.
Următoarele concerte ale lunii octombrie sunt extrem de tentante pentru public la Sala Radio, ele aducând vinerea la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio dirijori străini consacraţi şi foarte iubiţi de spectatorii noştri, dar mai ales lucrări simfonice sau vocal-simfonice de anvergură. Este vorba despre Un recviem german de Brahms cu Gerd Schaller la pupitru pe 15 octombrie (solişti Irina Iordăchescu şi Eduard Tumagian), Şeherazada de Rimski-Korsakov (solo vioară Virgil Zvorişteanu) pe 22 octombrie, poemul simfonic Don Quijote (solişti Carol Măi-Antal şi Răzvan Suma) şi Dansul Salomeei de Richard Strauss pe 29 octombrie, acestea din urmă sub bagheta lui Jin Wang.
Dintre evenimentele de tip festival găzduite de principalele noastre săli de concert - Ateneul şi Sala Radio -, un profil aparte îl are Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio", eveniment care va avea în prim-plan, evident, impresionantul instrument al Sălii Radio. Festivalul cuprinde 9 concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională precum Ilse Maria Reich şi Martin Schmeding - Germania; Andrzej Chorosinski - Polonia, Hana Bartosova - Cehia, Ursula Philippi, Olga Babadjian, Marcel Costea şi Dan Racoveanu din România şi alţii. Seara inaugurală este 1 octombrie (Ziua Internaţională a Muzicii), când de la ora 19 va putea fi ascultată "Misa de orgă" de J.S. Bach în interpretarea organistei Ilse Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea, la ora 21.00.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.