Isărescu avertizează: Capcana populismului este „drumul spre iad“ pentru România

Autor: Claudia Medrega 30.09.2010

Riscul ca politicienii să promită mai mult decât poate să dea economia, care a făcut foarte mult rău României în ultimii ani, ne pândeşte din nou odată cu apropierea alegerilor, iar capcana populismului este exact "drumul spre iad", consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Într-o intervenţie deosebit de dură la adresa discuţiilor pe teme economice de pe scena politică, şeful băncii centrale a folosit în mod repetat expresii precum "nonşalanţă înspăimântătoare" şi "drumul spre iad". El a criticat dezbaterile lipsite de claritate şi uneori chiar hilare în privinţa problemelor fiscale şi a susţinut că factorul politic are rolul să găsească echilibrul între ceea ce se poate şi ce se doreşte şi să echilibreze pe generaţii povara fiscală.

"Capcana populismului ne pândeşte, este aproape dominantă în discursul public de astăzi şi este exact drumul spre iad pentru România. Riscul de a confunda dorinţa cu putinţa a făcut deja suficient de mult rău economiei. Acest risc ne pândeşte pentru că alegerile se apropie. Tentaţia de a promite mai mult decât poate să dea economia va reapărea", a afirmat Isărescu.

În opinia guvernatorului BNR, politicile fiscale şi cele privind forţa de muncă au stârnit, mai ales în acest an, prea multe pasiuni politice, sociale şi sindicale, având la bază un studiu prea puţin aprofundat. Iar dezbaterile privind deficitul bugetar se poartă de parcă cineva "aruncă cu bani din cer", spune Isărescu.

"Problema deficitului bugetar este tratată cu o nonşalanţă înspăimântătoare. Iar chestiunea structurii şi a poverii datoriei publice este trecută pe plan secund şi nici măcar asupra generaţiilor viitoare, ci pe umerii altcuiva."

Deşi volumul datoriei publice nu este încă îngrijorător, ritmul rapid de creştere este alarmant.

"Bineînţeles că avem probleme sociale, bineînţeles că avem categorii sociale care suferă, avem datorii între generaţii. Dar toate problemele sociale, toate datoriile pe care încercăm să le plătim nu pot să se rezolve decât prin activitate economică, prin muncă. Descurajarea muncii pentru obţinerea de voturi - evidentă pentru că ţara are mai mulţi votanţi pensionari decât votanţi contribuabili, nu înseamnă decât drumul spre iad pentru România."

Cât priveşte ţinta de a ajunge la o creştere economică sănătoasă, Isărescu spune că Româniă ar trebui să se ferească de soluţii uşoare care apar imediat după colţ, gen deprecierea cursului de schimb şi ieftinirea creditării.

"Dacă repartizăm în continuare resursele pentru consum trăind cu iluzia că aşa stimulăm creşterea economică, cred că picăm într-o mare capcană. În primul rând trebuie să alocăm resursele, puţine câte sunt, spre investiţii. Este prima regulă peste care cred că se trece cu o nonşalanţă înspăimântătoare."