Executivii şi managerii companiilor vinovate pentru criza financiară globală primesc un premiu IgNobel pentru inventivitatea privind investirea banilor

Autor: Adrian Voicu 01.10.2010

Un premiu IgNobel pentru economie va fi oferit săptămâna care urmează "executivilor şi directorilor de la Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch, and Magnetar pentru faptul că au creat şi promovat noi metode de a investi bani", scrie Dialy Mail.

Premiile IgNobel sunt o parodie la premiile Nobel, acestea fiind oferite anual celor care fac descoperiri care "mai întâi te fac să râzi şi mai apoi te fac să gândeşti". Premiile vor fi oferite începând de săptămâna viitoare chiar de către laureaţi ai premiilor Nobel, în cadrul unei ceremonii ce are loc la Universitatea Harvard.

Cercetători care au folosit un elicopter telecomandat pentru a colecta eşantioane de apă eliminată de balene prin fosele nazale se află de asemenea printre câştigătorii din acest an ai premiilor IgNobel.

Alte premii IgNobel vor ajunge la o echipă de cercetători care a descoperit că purtarea şosetelor peste pantofi poate preveni alunecarea pe gheaţă.

Lianne Parkin and şi colegii ei de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă au fost premiaţi pentru că au demonstrat că oamenii alunecă mai rar pe gheaţă dacă poartă şosete peste pantofi.

Simon Rietveld, profesor la Universitatea din Amsterdam, şi Ilja van Beest de la Universitatea Tilburg din Olanda, vor primi de asemenea un premiu IgNobel, cei doi descoperind că simptomele astmului pot fi înlăturate printr-o plimbare într-un mountain-rousse.

Alessandro Pluchino şi mai mulţi colegi de-ai săi de la Universitatea din Catania - Italia, vor primi premiul IgNobel pentru ca a dovedit matematic că organizaţiile vor deveni mai eficiente dacă promovează manageri în mod aleatoriu.

Printre câştigători se mai numără şi Richard Stephens şi colegii săi de la Universittea Keele din Marea Britanie pentru că au descoperit că injuratul poate înlătura durerea.

Manuel Barbeito şi colegii săi din Fort Detrick - Maryland au fost premiaţi pentru că au demonstrat că microbii se agaţă de bărbi.