UniCredit şi Ergo vând asigurări cu randament legat de ţările BRIC

Autor: Ciprian Botea 03.10.2010

UniCredit Ţiriac Bank vinde, în parteneriat cu societatea de asigurări Ergo, subsidiară a gigantului german Münich Re, o asigurare de viaţă cu investiţii, al cărei randament va fi legat de evoluţia indicelui Standard & Poor's 40 BRIC - bazat pe dinamica acţiunilor primelor 40 de companii din Brazilia, Rusia, India şi China.

Investiţia minimă în această asigurare este de 3.000 de euro şi se realizează pe o perioadă de zece ani. Perioada de subscri­e­re este programată între 4 octombrie şi 30 noiembrie 2010.
Activele subscrise vor fi administrate de către UniCredit Bank München, iar clienţii au posibilitatea de a răscumpăra contractul înainte de termen la valoarea de piaţă curentă. Clienţii primesc un bonus de 10% la maturitate dacă valoarea indicelui depăşeşte la sfârşitul fiecăruia din cei zece ani valoarea iniţială. Indicele S&P 40 BRIC a înregistrat în ultimul an o creştere cu circa 11%, ajungând la 2.580 de puncte. De la lansarea sa, în ianuarie 2005, indicele a avansat cu 167%, potrivit datelor Standard & Poor's.

UniCredit Bank München urmează să garanteze integral valoarea capitalului investit.
La nivel internaţional, economiile celor patru ţări emergente Brazilia, Rusia, India şi China au intrat din ce în ce mai mult în vizorul pieţelor financiare, cel mai recent exem­plu în acest sens fiind valul de intrări de valută cu care s-a confruntat Brazilia în urma scoaterii la vânzare a unui pachet de acţiuni ale companiei petroliere Petrobras.
Ergo Asigurări de Viaţă a fost înfiinţată anul trecut şi a început vânzarea de poliţe de asigurări în primăvara acestui an, prin intermediul reţelei UniCredit Ţiriac, cu întârziere faţă de calendarul iniţial de lansare a operaţiunilor.

Unităţile băncii vând deja un alt produs de acumulare pe termen lung, Ergo Life Invest, investiţiile fiind gestionate în acest caz de Pioneer Investments - divizia de fonduri a grupului UniCredit, cu trei strategii investiţionale. În varianta dinamică 70% din active sunt investite în acţiuni. Produsul oferă asigurare de deces din orice cauză.
Tot prin UniCredit Ţiriac Bank, Ergo vinde asigurări de viaţă legate de credite de consum garantate de ipotecă sau de credite ipotecare, asigurarea fiind oferită de bancă drept bonus pentru creditele mai mici de 150.000 de euro dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile standard de subscriere a riscului.
Ergo România este condusă de Ina Creţoiu, fost director de vânzări şi director de asigurări generale la Grawe. Ea a lucrat şi pentru AIG România. Compania locală este controlată de subsidiara din Austria a grupului german Ergo, Ergo Austria International.
Germanii şi-au anunţat intrarea pe piaţă încă din toamna lui 2007, în urma unui acord de colaborare semnat cu UniCredit, însă procedurile de autorizare s-au prelungit foarte mult. La un moment dat, gigantul Münich Re, care controlează Ergo, a fost interesat de compania locală Unita.