Cine este proprietarul celui mai mare spital din Iaşi, Arcadia Hospital

Autor: Ioana David 03.10.2010

Familia Fiterman din Iaşi, care investeşte în industria de medicamente şi în servicii medicale private, unde deţine producătorul Fiterman Pharma, spitalul şi cli­nica Arcadia, a investit până acum peste 20 mil. euro în aceste proiecte, dar are în vedere continuarea investiţiilor şi primul proiect pe agendă îl reprezintă mutarea fabricii care necesită un buget de 5 mil. euro.
"Părinţii mei au decis să investească în România, la începutul anilor '90, din dorinţa de a realiza şi aici ceea ce au văzut că funcţionează în alte ţări. Începutul a fost dificil, cum se întâmplă deseori, dar din fiecare experienţă am avut lucruri de învăţat. Ce m-a atras cel mai mult a fost sfera serviciilor medicale", a spus Dan Fiterman, 30 de ani, acţionar al Fiterman Pharma şi al Arcadia Medical Center.

Cât câştigă familia Fiterman din afacerile din sănătate
Cele două businessuri au cumulat anul trecut o cifră de afaceri de peste 6,6 mil. euro, potrivit datelor companiei, şi ambele au avut profit. Astfel, Arcadia Medical Center a avut un profit net de 0,5 mil. lei (0,1 mil. euro), la afaceri de 5,3 mil. lei (1,3 mil. euro), în timp ce Fiterman Pharma a avut un câştig de 3,6 mil. lei (0,8 mil. euro), la afaceri de 23 mil. lei (5,4 mil. euro), conform datelor de la Registrul Comerţului.
Pentru acest an, compania estimează o cifră de afaceri de 3,5 mil. euro la nivelul spitalului care a devenit operaţional în iunie 2010. Nu sunt disponibile informaţii legate de bugetele celorlalte companii.
Arcadia Hospital a necesitat investiţii de 20 mil. euro şi se numără printre cele mai mari spitale private din ţară, având 220 de paturi. Pe lângă familia Fiterman acţionari ai spitalului mai sunt medicii Dragoş Negru şi Mihai Rotar.
Pe piaţa serviciilor medicale private, investiţia derulată la Iaşi se numără printre cele mai mari din afara Capitalei şi ar putea să fie prima finalizată dintr-un val record anunţat de privaţi. Sectorul privat de sănătate a fost deosebit de efervescent în ultima perioadă, având creşteri susţinute ale afacerilor şi investitori financiari dispuşi să plătească zeci de milioane de euro pe clinici şi spitale private.
"Serviciile medicale private reprezintă investiţii majore, cu o rată de recuperare pe termen mediu. Dacă în cazul Arcadia Medical Center am trecut de pragul de break-even, în cazul Arcadia Hospital suntem abia la început. Numărul pacienţilor care apelează la serviciile Arcadia Hospital creşte de la o lună la alta, astfel că suntem încrezători în ritmul de dezvoltare al acestei afaceri", a mai spus Dan Fiterman.
Investiţiile familiei Fiterman au fost susţinute din fonduri proprii şi credite ale acţionarilor.
Unul dintre principalele proiecte ale companiei este reprezentat de mutarea fabricii într-un sediu nou, în urma unei investiţii de aproximativ 5 mil. euro.
"Condiţiile actuale nu sunt cele mai bune, după cum ştie toată lumea, iar România de astăzi pare să nu fie în măsură să încurajeze mari investiţii. Însă întotdeauna se vor găsi oportunităţi şi se vor putea construi parteneriate", a mai spus Dan Fiterman.

Cine este familia Fiterman

Solomon Fiterman, tatăl lui Dan Fiterman s-a născut la Dorohoi în 1947. În 1976 a plecat în Israel, de unde a revenit, în 1985, pentru a face Medicina la Iaşi. Revoluţia l-a prins cu un capital substanţial în Israel, strâns din afaceri cu cablu TV în perioada şederii acolo. A fondat, alături de Vasile Burlui, Universitatea Apollonia şi a deschis prima clădire de birouri din Iaşi. Absolvent al Facultătţii de Marketing la Iaşi, în 2002, Dan Fiterman a urcat în poziţia de manager de unde a condus divizia imobiliară a grupului, potrivit publicaţiei Ieşeanul. "În aproape 20 de ani de când activăm în mediul de afaceri, am dezvoltat proiecte în domenii diverse, începând cu piaţa farmaceutică, continuând cu investiţii imobiliare în centre de afaceri, şi, în final, ne-am concentrat pe piaţa serviciilor medicale", a mai spus Dan Fiterman pentru ZF.