INS: Preţurile producţiei industriale au crescut în august cu 6,7% faţă de aceeaşi lună din 2009

Ziarul Financiar 04.10.2010

Preţurile producţiei industriale, pe total piaţă internă şi externă, au crescut în august cu 0,4% comparativ cu iulie şi cu 6,7% faţă de aceeaşi lună din 2009, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

După destinaţie, atât preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă, cât şi cele pentru piaţa externă au înregistrat, în august faţă de iulie, creşteri cu 0,5%, respectiv cu 0,3%.

Pe sectoare de activitate, creşteri de preţuri s-au operat la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+2,9%) şi în industria prelucrătoare (+0,6%). Scăderi de preţuri s-au înregistrat la produsele din industria extractivă (-0,5%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,2%).

Pe marile grupe industriale se constată majorări de preţuri în industria bunurilor de uz curent (+1,4%) şi industria bunurilor intermediare (+0,7%), iar reduceri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,7%), industria energetică (-0,3%) şi industria bunurilor de capital (-0,1%).