Bătaie pe fondurile pentru calificare şi recalificarea angajaţilor. Apelul de proiecte a fost suspendat cu şase zile înainte de termenul prevăzut în ghid

Autor: Adriana Rosoga 04.10.2010

Deficitul de personal calificat de pe piaţa locală a determinat furnizorii de formare profesională, ONG-urile sau organizaţiile patronale să se înghesuie să înscrie online proiecte prin care să solicite finanţare europeană pentru cursuri de calificare şi recalificare pentru angajaţii din turism sau din construcţii.

Cu şase zile înainte de închiderea apelului de proiecte destinat formării profesionale prevăzut în ghidul solicitantului, depunerea a fost suspendată ieri deoarece valoarea finanţării nerambursabile solicitată prin intermediul cererilor de finanţare înscrise depăşeşte de două ori bugetul alocat.
Peste 340 de cereri de finanţare, care au cerut fonduri europene totale de peste 621,9 mil. lei (147,8 mil. euro), au fost înregistrate online în 15 zile de la deschiderea apelului de proiecte pentru axa 2 "Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", domeniul de intervenţie 2.3 "Acces şi participare la formare profesională continuă", din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Bugetul alocat pentru acest domeniu este 317,5 mil. lei (circa 75 mil. euro). Valoarea totală eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro, iar contribuţia proprie variază între 2 şi 5% din valoarea cheltuielilor care se decontează (eligibile).
"Consider că este o axă destul de solicitată pentru că este nevoie de calificarea şi recalificarea personalului", spune Luminiţa Gabriela Ene, manager de proiect în cadrul companiei Eurodezvoltare, furnizor de formare profesională care anul trecut a câştigat două proiecte europene pentru calificarea persoanelor din domeniul construcţiilor şi al turismului. Valoare totală a proiectelor se ridică la peste 3,6 mil. lei (0,85 mil. euro).
Unul dintre proiectele depuse de companie este "Formare profesională continuă în turism si industrie alimentară - competenţă şi adaptabilitate!", prin intermediul căruia vor fi calificate 100 de persoane angajate în domeniile turism şi industrie alimentară (bucătar, ospătar, brutar, măcelar, cofetar/patiser şi administrator pensiune turistic) din judeţul Prahova. Proiectul va fi implementat în perioada 1 septembrie 2009 - august 2011.

"Pentru acest apel de proiecte am mai depus un proiect, de această dată pentru calificarea persoanelor din turism din judeţul Constanţa. Aceste proiecte au succes pentru că sunt multe persoane în turism care nu au calificare. Grupul ţintă sunt persoanele angajate", mai spune Gabriela Ene.
Conform celor mai recente date publicate de Au­toritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, entitate aflată în subordinea Ministerului Fi­nanţelor, care coordonează implementarea fondurilor structurale în România pentru domeniul de "Acces şi participare la formare profesională continuă" au fost desemnate câştigătoare 28 de proiecte.
"Anul acesta a fost un interes foarte mare pentru toate liniile de finanţare ale POSDRU. Unul dintre motive este simplificarea procedurilor de accesare a banilor", spun reprezentanţii autorităţii de management a POSDRU.

Dacă anul trecut, evaluarea proiectelor depuse dura cel mai puţin patru luni şi cel mai mult opt luni de zile, după schimbarea metodologiei de evaluare, perioada s-a redus la zece zile.
"De asemenea s-a rezolvat în bună măsură problema cash-flow-ului. Solicitantul primeşte 30% din valoarea eligibilă a proiectului la început, faţă de anul trecut când primea 30% din valoarea eligibilă alocată pentru primul an de implementare."
De aceste cursuri pot beneficia angajaţii şi managerii (încadraţi pe baza unui contract de management) din companii, iar printre activităţile care se finanţează se numără participarea la cursuri pentru dobândirea unei calificări sau pentru creşterea nivelului de calificare, certificarea competenţelor pro­­fe­­sionale dobândite, informare cu privire la opor­tunităţile de calificare a persoanelor angajate, autorizare în vederea furnizării de programe de formare profesională continuă pentru calificarea şi/sau recalificarea angajaţilor, dezvoltarea serviciilor de consiliere şi orientare profesională a angajaţilor: ela­borare materiale-suport pentru activitatea de consiliere şi orientare profesională, furnizare servicii de informare, consiliere şi orientare profesională.